De verkoopovereenkomst ondertekenen: méér dan een formaliteit

verkoopovereenkomst ondertekenen

Van plan om zelf je droomhuis te bouwen? Dan heb je natuurlijk eerst een stuk bouwgrond nodig. Net als de aankoop van een huis, is de aankoop van bouwgrond een proces vol stappen die de nodige nauwkeurigheid vragen. Een van die stappen is namelijk het ondertekenen van de voorlopige of onderhandse verkoopovereenkomst (ook wel ‘compromis’ genoemd). Gewoon even een krabbeltje zetten en klaar? Zeker niet!

De verkoopovereenkomst ondertekenen: niet zo voorlopig

Heb je je ideale stuk grond gevonden en wil je tot aankoop overgaan? Dan moet je eerst een verkoopovereenkomst ondertekenen, die dus ook wel een ‘voorlopige overeenkomst’ of ‘compromis’ wordt genoemd. Maar let op! Zo voorlopig is die overeenkomst niet. Het compromis is namelijk bindend voor beide partijen: de koper kan zich niet meer terugtrekken, en de verkoper kan zijn land niet meer aan iemand anders verkopen, zelfs niet als hij een hoger bod heeft gekregen.

De koopovereenkomst vormt ook de basis voor een andere essentieel document: de notariële akte. Dat is als het ware de juridische bevestiging van de verkoop.

Mogelijke voorwaarden

Je begrijpt dus wel dat een verkoopovereenkomst wat verantwoordelijkheid met zich meebrengt, meer dan bijvoorbeeld een ‘koopoptie’. Daarmee is de verkoop namelijk pas definitief als de optie ‘gelicht’ is.

Het compromis kan echter wel een of meerdere opschortende voorwaarden bevatten, bijvoorbeeld dat de verkoop pas plaatsvindt als je ook een hypothecaire lening kunt krijgen.

Om een verkoopoverkomst op te stellen en te ondertekenen moet je dus erg nauwkeurig te werk gaan. Aarzel niet om een notaris in te schakelen voordat je het document ondertekent. Een goed opgestelde verkoopovereenkomst kan je heel wat narigheden besparen.

Heb je al een stuk bouwgrond gekocht en ben je klaar om het perfecte huis voor jou en je gezin te bouwen? Onze bouwadviseurs helpen je graag!