De wet op mede-eigendom: vermijd problemen met je buren

Een toekomstige stulp kan al wel eens al je aandacht opeisen. Je zou er haast van gaan vergeten dat de directe omgeving en je toekomstige buren heel wat invloed hebben op de plek waar je gaat leven. Niemand vindt burenruzies leuk, daarom is het erg belangrijk om een goede verstandhouding met je buren op te bouwen. Wees dus goed op de hoogte van de wet op mede-eigendom indien je gaat bouwen of vastgoed wenst te kopen. Met dit artikel helpen we je al even op weg.

Wat betekent mede-eigendom?

Mede-eigendom gaat over de gemeenschappelijke grens tussen twee eigendommen. Meestal gaat het om een omheining (in welk materiaal dan ook), een muur, een heg of zelfs bomen. Maar het kan ook gaan om een muur gedeeld door twee aangrenzende woningen.  Dit maakt het mogelijk om gemeenschappelijke kosten te delen. En je hebt in zo’n geval ook geen nood aan omheiningen om je terrein af te bakenen.

In de praktijk

Weet eerst en vooral dat om het even welke eigenaar aan een buur kan opleggen om een omheining te plaatsen. Als er al een omheining staat, zijn er verschillende situaties mogelijk:

  • De omheining is gedeeld. In dit geval moet je met je notaris de clausules bespreken die beschreven staan in de eigendomsakte.
  • De omheining is van jou. Je kan er dus over beschikken zoal je zelf wil. Zo kan je de omheining verkopen aan je buur, wanneer hij werken overweegt waarbij hij over dit gemeenschappelijk deel moet beschikken.
  • De omheining is niet van jou. Het is belangrijk om de aard van de omheining in overweging te nemen. Paalwerk, haag, scherm: niets verplicht iemand het eigendom af te staan of te delen. Maar als het gaat over een scheidingsmuur zegt het burgerlijk wetboek dat je wel het mede-eigendom kan krijgen (door de helft van de waarde aan de eigenaar te betalen).

Mede-eigendom: rechten en plichten

Zoals je wel vermoedt, ben je verplicht om de rechten van je buur te respecteren. Als mede-eigenaar van de muur is het je toegelaten om er nagels in te slaan, er van alles aan te hangen, er nissen in te boren, er andere elementen op te laten steunen (ophoging van een muur, inbrengen van een balk,…). Wat je plichten betreft, moet je de nodige herstellingen uitvoeren. Dat is een gemeenschappelijke kost. Het is ten slotte verboden om een omheining te beschadigen en instorting te riskeren.

De experten van Blavier staan klaar om al je vragen te beantwoorden en begeleiden je tot je project goed en wel is afgerond.