Van de zolder tot de kelder: hoe kun je je nieuwe woning het best isoleren?

woning isoleren

Vandaag is het meer dan ooit belangrijk om je woning degelijk te isoleren. Niet alleen om je energiekosten binnen de perken te houden, maar ook om ecologische redenen. Ontdek hoe Blavier ervoor zorgt dat je voor de isolatie van je nieuwe woning op je beide oren kunt slapen.

Van de zolder …

Een goede dakisolatie is cruciaal. Tot dertig procent van het gemiddelde warmteverlies in een woning is te wijten aan een slecht of helemaal niet geïsoleerd dak. Het maakt daabij niet uit of je een zadeldak of een plat dak hebt: isolatie is hoe dan ook een must.

Behalve je dak is het ook interessant om je zoldervloer te isoleren. Zo creëer je een tweede barrière tegen warmteverlies van verwarmde naar niet-verwarmde kamers in je woning.

… tot de kelder

Als je van je kelder een bruikbare kamer in je huis wil maken, is het essentieel om zowel de muren als het plafond te isoleren om zo de warmte binnen te houden. Doe je dat niet, dan zal de koude van buiten via je kelder de verwarmde ruimtes in je woning binnendringen.

Isolatiepanelen in polyurethaan (PUR) of rotswol zijn de meest courante oplossingen voor dit probleem. Spouwmuren kunnen met panelen in de spouw geïsoleerd worden. Blavier isoleert spouwmuren doorgaans met PUR-panelen van tien centimeter dik en een maximale warmtegeleidingscoëfficiënt (lambdawaarde) van 0,023 W/mK. Voor gemeenschappelijke muren gebruiken we isolatiepanelen in rotswol van vier centimeter dik met een lambdawaarde van 0,035 W/mK. Keldermuren worden altijd behandeld tegen vocht.

Buitenmuren isoleren

De manier waarop de buitenmuren van je nieuwe woning geïsoleerd worden, hangt af van de manier van bouwen. Elk type muur kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant geïsoleerd worden. Daarvoor kunnen isolatiepanelen gebruikt worden, maar ook los isolatiemateriaal dat in een houten constructie wordt ingekapseld. Als de isolatielaag aan de buitenkant van de muur wordt aangebracht, moet er nog een afwerkingslaag voorzien worden om het isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht.

Bouw je een huis met een houtskelet? Dan is het niet nodig om bekistingen te voorzien, aangezien je sowieso al muren hebt.

Maar wie ‘muren’ zegt, zegt ook ‘ramen en deuren’. Om de isolatieschil niet te doorbreken, is het belangrijk om zowel glas als profielen met uitstekende isolerende eigenschappen te kiezen.

Wil je meer weten over de isolatietechnieken die Blavier gebruikt voor sleutel-op-de-deurwoningen? Neem voor meer informatie gerust contact op met onze experts!