Zelf je badkamer samenstellen: de belangrijkste aandachtspunten

De badkamer is niet de meest ‘openbare’ ruimte in je woning, maar het is wel een heel belangrijke waar je veel ‘quality time’ doorbrengt. Om je badkamer slim in te richten moet je je behoeften scherpstellen en rekening houden met enkele belangrijke zaken …

Stel de juiste vragen

Vóór je een badkamer tekent of samenstelt, stel je het best enkele vragen, zoals: Hoeveel mensen zullen de badkamer gebruiken, en hoe intensief? Welk budget heb je? Welke meubels wil je, en wat heb je helemaal niet nodig? Welke stijl geniet je voorkeur? De antwoorden op deze vragen zullen je helpen om je wensen en behoeften scherp te stellen tijdens het ontwerp van je sleutel-op-de-deurwoning en bijbehorende badkamer.

Plannen tekenen

Of het nu gaat over een nieuwbouwproject of de inrichting van een kamer, je hebt altijd een duidelijk en inzichtelijk bouwplan nodig. Besteed voldoende aandacht aan de afmetingen, want die moeten foutloos zijn!

Je badkamer samenstellen: de basics

In een comfortabele en handige badkamer heb je voldoende ruimte om je vrij te bewegen. Voorzie minstens 55 centimeter voor je douche en badkuip, en eventueel ruimte voor het badkamermeubel. Laat ten minste 60 centimeter vrij voor het toilet. Om je af te drogen heb je idealiter 90 centimeter nodig. Hou deze afstanden – en de grootte van je badkamer – in het achterhoofd wanneer je je badkamer samenstelt.

Vervolgens kies je de materialen voor je vloeren en wanden, en dat doe je het best op basis van gebruiks- en onderhoudsgemak. Zo zie je op lavabo’s in glas of roestvrij staal meteen elke vlek, terwijl keramiek veel onderhoudsvriendelijker is. Je vloerbedekking moet uiteraard perfect bestand zijn tegen vocht, maar hij mag ook niet glad worden. De muren verven? Daarvoor is vochtbestendige acrylverf dan weer een goede keuze.

Badkamer verluchten

Over vocht gesproken: denk bij de inrichting van je badkamer al na over de ventilatie. De badkamer goed verluchten is noodzakelijk als vochtproblemen en schimmelvorming wil vermijden.

Heb je nog meer vragen over het samenstellen van je badkamer? Onze experts geven een antwoord op al je vragen!