Bouwen na de hervorming van de woonbonus? Besparen blijft mogelijk

3 maart 2015 -

De Vlaamse woonbonus anno 2015 lijkt in niets meer op zijn voorganger. Ging het in 2014 nog om een rechtstreeks hypothecaire vrijstelling, vanaf dit jaar is de woonbonus een belastingvermindering. Bovendien werden alle bedragen, belastingspercentages, … herzien.

Welke financiële impact heeft dit voor jouw bouwproject? Je krijgt uiteraard een hap minder aan belastingsvoordeel, maar als je het gehele plaatje bekijkt, is de impact niet persé zo groot. Zeker als je rekening houdt met de historisch lage rentevoeten voor je woonkrediet. Reden genoeg om dat eens in detail uit te pluizen. 

De woonbonus in 2015 …

En wat met de woonbonus? Zoals bekend heeft de Vlaamse overheid de schaar gezet in de fiscale voordelen voor bouwers, maar laat ons eerst eens kijken wat je wel nog krijgt:

  • In de nieuwe regeling, kan je jaarlijks een bedrag van 1520€ inbrengen, waarop je een belastingsvoordeel van 40% krijgt, omgerekend een voordeel van 608€ per jaar per persoon.
  • De eerste 10 jaar wordt het bedrag nog verhoogt met 760€ en geniet je zelfs een voordeel van 912€ per jaar per persoon.
  • Voor een lening op 20 jaar loopt dit dus op tot een totaal voordeel van 15.200€ – of 30.400€ voor tweeverdieners.

Vanaf 2015 is het belastingsvoordeel van de woonbonus evenveel voor iedereen. Dat was tot 2014 niet het geval. Toen was het voordeel afhankelijk van je inkomen, hoe minder je verdiende, hoe kleiner jouw belastingsvoordeel. In plaats van een belastingsvoordeel van 40%, baseerde zich men immers op het marginaal tarief, en deze varieert tussen de 30 en 50%. 

Concreet kwam het er op neer dat je voor een lening op 20 jaar, een belastingsvoordeel genoot van 17.077€ tot 28.462€, afhankelijk van je inkomen. De woonbonus in 2015 vertaalt zich dus in een verlies op 20 jaar tussen de 1.877€ en 13.262€ per persoon. Dat is niet min, maar laat ons niet vergeten dat de rentevoeten ook alweer een stuk zijn gedaald. Wat is de financiële impact van deze lagere rentevoeten?

De rentevoeten anno 2015

Laat ons even blijven bij het voorbeeld van het woonkrediet op 20 jaar. Wie vandaag een beetje rondkijkt, kan voor die lening een vaste rentevoet krijgen om en bij de 2,5%. Enkele maanden/jaren terug was dat nog 4% . Concreet betekent dat dat je per maand 150€ minder afbetaalt. Op 20 jaar geeft dat een voordeel van 35.370€. Het verlies dat je doet in het nieuwe woonbonus systeem, wordt dus volledig gecompenseerd door de lagere rentevoeten. Ondanks de lagere woonbonus is het nu dus financieel aantrekkelijk om te bouwen dan enkele jaren terug!

Dat opent heel wat nieuwe mogelijkheden voor kandidaat-bouwers! Een hypothecaire lening afsluiten kan, ongeacht de woonbonus, heel voordelig dankzij de ongezien lage wettelijke intrestvoet die al starten rond 1,8 %. Dat wil zeggen dat 2015 nog meer dan vorig jaar het jaar wordt om de stap naar een eigen woning te zetten.

Laat ons daarbij niet vergeten dat bouwen anno 2015 nog enkele andere voordelen heeft:

  • Met de huidige normen is een nieuwbouw meteen een zeer energiezuinige woning, wat een al snel een verschil van 1.000€ à 2.000€ kan opleveren op de jaarlijkse verwarmingsfactuur ten opzichte van een oudere bestaande woning
  • Wie nog verder gaat dan de normen kan ook genieten van een energie-premie en een verlaging van de onroerende voorheffing tijdens de eerste 5 jaar
  • In een nieuwbouw doe je meteen 100% je zin

De woonbonus in Brussel en Wallonië

Momenteel is de woonbonus voorlopig alleen hervormd in Vlaanderen, niet in Wallonië. De vraag is alleen: voor hoelang nog, want ook in Wallonië is een grondige hervorming van het woonbonusstelsel opgenomen in het regeerakkoord. Brusselaars genieten nog van de huidige woonbonus tot en met 2017. De hoofdstad hoopt zo meer kandidaat-kopers aan te trekken.

Heb je nog vragen rond de woonbonus? Neem gerust contact op met één van onze experts. We geven je graag advies op maat van jouw bouwproject.

Delen