Bouwproces

Vragen over je budget?

> ALLE ANTWOORDEN HIER

Wat is sleutel op de deur?

> ONTDEK MEER

100% aangepast aan jouw wensen en jouw levensstijl

> ONTDEK ALLE VOORDELEN

U heeft vragen?

 

Alvorens uw bouwproject op te starten, heeft u wellicht veel vragen omtrent dit proces. Hieronder vindt u enkele antwoorden op diverse stappen gedurende de bouw van uw droomwoning.

Zijn bestaande woningen energiezuinig?

Koop je een bestaand huis, vergeet dan niet het energieprestatiecertificaat (EPC) te controleren. Zoals de naam doet vermoeden, geeft het certificaat aan in welke mate een woning energiezuinig is. Een nieuwe standaardwoning heeft een EPC-waarde van minder van 100 kWh per m² (dit is het energieverbruik van een huis). Deze waarde ligt nog heel wat lager bij energiezuinige of passiefwoningen.

Lees verder op onze blog

Waarop moet je letten bij de aankoop van een bouwgrond?

Bepaalde elementen zijn cruciaal bij het kiezen van een bouwgrond:

Bouwvoorschriften: Aan welke voorwaarden moet de toekomstige woning voldoen? Als je droomt van een modern, strak huis met een plat dak en de bouwvoorschriften leggen een puntdak met een bepaalde kroonlijsthoogte op, dan kan je dat maar beter op voorhand weten! Je kan de bouwvoorschriften opvragen bij de verkoper en/of de gemeente.

Lees verder op onze blog

Wat is het verschil tussen een hypothecair krediet en een hypothecair mandaat?

Bij bepaalde banken kan je een deel van het te lenen kapitaal onder hypothecair mandaat plaatsen. In dat geval dekt de hypothecaire inschrijving slechts een deel van het totaal te lenen bedrag.

De kostprijs van een hypothecair mandaat ligt lager dan die van een hypothecaire inschrijving. Het mandaat wordt immers niet ingeschreven op het bewaarkantoor der hypotheken. Zo vermijd je de inschrijvingskosten en het honorarium van de hypotheekbewaarder op dit bedrag. Bovendien zullen de registratiekosten, het honorarium van de notaris en de aktekosten een stuk lager liggen.

Lees verder op onze blog

Welke bijkomende kosten komen er kijken bij het bouwen van een woning?

Elke nieuwbouwproject gaat gepaard met wettelijke verplichtingen. De kosten daarvan komen bovenop de prijs van het bouwen. Hieronder een overzicht:

Kosten architect: ongeveer 5%
Btw: 21%
Coördinatie veiligheid en gezondheid: € 1.200
Openbare nutsvoorzieningen (aansluiting water, elektriciteit, …): vanaf € 2.500
EPC: € 1.000

Lees verder op onze blog

Kan je besparen door bepaalde werken zelf uit te voeren?

Niet alle aannemers of bouwbedrijven zien je graag zelf aan de slag gaan. Toch kan je heel wat besparen als je bepaalde werken zelf uitvoert.
Bij Woningen Blavier kan je ervoor kiezen om een stuk van de afwerking of bepaalde technische installaties zelf uit te voeren. Dankzij de volledig transparante offerte van Woningen Blavier zie je onmiddellijk het bedrag dat je uitspaart als je zelf de mouwen opstroopt. Je weet dan meteen of je inspanningen de moeite waard zijn!

Lees verder op onze blog

Kan ik een uitvoeringstermijn opleggen?

Bij een sleutel-op-de-deur-woning wordt de uitvoeringstermijn altijd contractueel vastgelegd. Het sleutel-op-de-deur-contract van Woningen Blavier is gebaseerd op het contract van de Confederatie Bouw en respecteert de wet-Breyne. Het document voorziet ook schadevergoedingen als de termijn wordt overschreden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken.

Lees verder op onze blog

Hoe weet ik of er kwaliteitsmaterialen worden gebruikt?

Sommige aannemers gebruiken “wat ze nog liggen hebben” of zijn niet helemaal mee met de nieuwste en beste technieken. Als bouwheer is dus een hele klus om na te gaan of er altijd met kwaliteitsmaterialen wordt gewerkt.
De werfbegeleider van Woningen Blavier volgt, met de steun van het studiebureau, het volledige bouwproces op. Het studiebureau (met ingenieurs, architecten, …) beschikt over de technische kennis waarmee hij kan nagaan of de materialen aan de vereisten beantwoorden.

Lees verder op onze blog

Is er garantie op een huis?

De tienjarige aansprakelijkheid is de garantie die op het huis van toepassing is. Al het afwerkingsmateriaal (zoals kranen, elektrische toestellen, …) is gedekt door een aparte waarborg. Bij problemen moet je nakijken over welk soort probleem het gaat en of de waarborg nog geldt.

Bij Woningen Blavier maken we je het leven makkelijk: een telefoontje en we staan klaar om je te helpen!

Lees verder op onze blog

Vraag je Gratis catalogus!

De catalogus is vaak het startpunt van een bouwproject. Je leest er meer over Blavier, maar vindt er ook alle modellen in terug.

Bovendien biedt het inspiratie over stijl en techniek én je kan er ons volledig lastenboek lezen.