Bouwt de Belg steeds kleiner?

2 december 2013 -

We horen vaak in de media dat de Belg steeds kleiner bouwt. Maar is dat ook echt zo? De situatie is in realiteit iets genuanceerder dan dat. De meeste mensen zijn wel op zoek naar een manier om hun bouwbudget onder controle te houden, maar willen daarbij niet inboeten aan comfort en ruimte.

De Belg bouwt kleiner omdat bouwgronden kleiner worden

Wat vast staat, is dat de bouwgronden kleiner worden. Logisch, en dat komt niet alleen doordat de gronden steeds schaarser en duurder worden. Ook hebben we met zijn allen steeds minder tijd om de tuin te onderhouden. En dus kiezen we bewust voor een kleinere tuin. Daarbij komt nog dat ook de gemeenten zoveel mogelijk woongelegenheden willen creëren op een zo klein mogelijk oppervlakte. Het gaat vaker dan vroeger om halfopen woningen. En ook worden er steeds vaker appartementen gebouwd.

De gemiddelde oppervlakte van een stuk grond zou vandaag de dag 864 vierkante meter bedragen, terwijl dat in 2001 nog 1127m² was. Bovendien zijn deze cijfers gebaseerd op de verkoop van alle gronden, dus ook de gronden die nog verkaveld moeten worden. Het werkelijke gemiddelde van een verkaveld perceel zal dus nog een stuk lager liggen.

De gronden worden dus kleiner, dat is duidelijk. Ook worden er vaker appartementen gebouwd. En dat verklaart de cijfers die vaak verspreid worden: de gemiddelde oppervlakte van een woongelegenheid daalt. Dat komt hoofdzakelijk door het grotere aandeel van appartementen hierin, want we stellen vast dat de gemiddelde oppervlakte van een eengezinswoning niet daalt. Anders gezegd: wie dan toch besluit om een eigen huis te bouwen, bouwt dit niet of nauwelijks kleiner dan pakweg 10 jaar geleden.

Een nieuw huis: optimaal gebruik van de ruimte

Een nieuw huis wordt dus niet kleiner gebouwd dan vroeger. Wel merken we dat de beschikbare ruimte geoptimaliseerd wordt. Over de inrichting van een nieuwe woning wordt vandaag de dag helemaal anders gedacht dan vroeger. Vroeger leek bijvoorbeeld de garage een essentieel onderdeel van een nieuwe woning. Tegenwoordig zien we steeds vaker een carport opduiken. De keuken is tegenwoordig een multifunctionele ruimte: ze integreert eetruimte, woonruimte, speelhoek voor de kinderen,…

Creatieve oplossingen

Belgen die een eigen woning bouwen zijn dus gehecht aan zowel hun ruimte als hun comfort. Maar wat doen ze als ze een beperkt budget hebben? Afhankelijk van de persoonlijke situatie van de bouwer zijn er verschillende manieren waarop je dit kan aanpakken. Sommigen wachten even zodat ze wat meer kunnen sparen. Anderen beginnen er toch aan, maar spreiden de werken over een langere periode. Een derde groep steekt dan weer zelf wat meer de handen uit de mouwen en voert een gedeelte van de werken zelf uit.

Hou je budget toch onder controle

Ben ook jij niet bereid aan ruimte en comfort in te boeten? Dan ben je wellicht op zoek naar originelere manieren om je bouwbudget onder controle te houden. Onze experts helpen je daar graag bij. Inspireer je aan de hand van onze inspiratiewoningen of vraag gepersonaliseerd advies aan één van onze bouwadviseurs.

Delen