BOUWEN AAN 6% BTW

Verlaagd BTW-tarief van 6% op sloop en wederopbouw

6% BTW op afbraak en wederopbouw? Goed nieuws, vanaf 1 januari 2021 wordt de bepaling met betrekking tot het btw-tarief van 6% uitgebreid over heel België. Terwijl dit btw-tarief van 6% op de heropbouw van nieuwe huizen na afbraak van een oud huis slechts voorbehouden was voor 32 Belgische steden en gemeenten, is het nu mogelijk om over heel het land te genieten van dit verlaagde btw-tarief van jouw bouw.
Deze stimuleringsmaatregel van de overheid is maar 2 jaar geldig! Wil je maximaal genieten van deze voorwaarden? Dan is het belangrijk om jouw project zo snel mogelijk op te starten.

Wil je jouw toekomstig project bespreken en nagaan of je in aanmerking komt voor dit 6% BTW-tarief op jouw bouw? Vraag dan nu jouw gratis catalogus aan!

Vraag jouw gratis catalogus aan

Wat zijn de voorwaarden om recht te hebben op 6% BTW?

De volledige details en voorwaarden voor 6% BTW op afbraak en wederopbouw zijn nog niet bekend, maar de aankondiging van de regering geeft ons al enige informatie. Om van 6% BTW te genieten, zijn de belangrijkste voorwaarden waarschijnlijk de volgende:

  • De uitgevoerde constructie moet jouw eigen en enige woning zijn.
  • Je moet er minimaal 5 jaar na het einde van het werk wonen. (Anders moet je pro-rata een deel terugstorten)
  • De bewoonbare oppervlakte van de nieuwe constructie is beperkt tot maximaal 200 m2. Wordt deze groter? Dan geniet je niet van dit verlaagde BTW-tarief op de werkzaamheden. (De berekeningswijze van deze oppervlakte moet nog worden gespecificeerd)
  • Deze maatregel zal gelden op elk type nieuwbouw: Zowel een woning op maat als de aankoop van nieuwbouw bij een projectontwikkelaar.
  • Deze maatregel is alleen van toepassing tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022. Het is belangrijk dat jouw bouw gedurende deze periode wordt uitgevoerd.

Op andere vlakken lijkt deze maatregel flexibeler te zijn dan de reeds bestaande maatregel in de 32 steden en gemeenten. Het gesloopte gebouw hoeft bijvoorbeeld niet dezelfde functie te vervullen (je kunt dus een vervallen industrieel gebouw slopen om je huis te bouwen). Ook de bouwlocatie hoeft niet precies dezelfde te zijn als het gesloopte gebouw. Zolang je op hetzelfde perceel blijft en binnen de grenzen van de bouwzones, kan je genieten van dit verlaagde BTW-tarief van 6%.

Wens je van dit aanbod te genieten? Onze bouwadviseurs van Blavier staan ter beschikking om samen met jou uit te zoeken of je hier recht op hebt. Zij zullen jou een zeer volledige en gedetailleerde offerte op maat bezorgen. Vraag nu jouw gratis catalogus aan, zodat jouw bouwadviseur contact met je opneemt.

Vraag jouw gratis catalogus aan

Deze maatregelen kunnen mogelijks worden aangepast. Meer informatie vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën. Deze pagina is louter informatief en op geen enkele manier bindend indien jouw bouwproject op het moment van aanvraag niet voldoet aan de vooropgestelde eisen om te kunnen genieten van deze 6% BTW maatregel. Aarzel niet jouw bouwadviseur te contacteren om meer informatie te vragen.