Domotica: de mogelijkheden op een rij

23 maart 2016 -

Dit jaar staat helemaal in het teken van technologische innovatie. Niet alleen komen er almaar meer nieuwe technologieën bij, de bestaande systemen worden ook almaar slimmer en gebruiksvriendelijker. Ook in huis zien we dat domoticasystemen het leven makkelijker maken. Wil je ook een slimme woning bouwen die is uitgerust met state-of-the-art domotica? Ontdek hier alle mogelijkheden.

De verschillende domoticasystemen

De markt voor domoticatoepassingen is groot en divers. Het ene systeem is het andere niet. Sommige systemen moet je van in het begin in de woning integreren, terwijl andere modulair zijn en achteraf nog geïnstalleerd en uitgebreid kunnen worden. Dankzij die laatste categorie kun je domotica moeiteloos integreren in zowel nieuwe als bestaande woningen.

Droom je van een nieuwbouwwoning? Doe dan een beroep op Woningen Blavier. Wij helpen je om een aangepaste, slimme woning te bouwen die voldoet aan al je technologische behoeften. Met de hulp van onze experts integreer je een domoticasysteem met alle nodige toepassingen moeiteloos in de bouwplannen.

Als je je bestaande woning of appartement naar de eenentwintigste eeuw wil tillen, kun je je het best informeren bij een verdeler of installateur van domotica. Zoek uit welke toepassingen het best bij jouw woning en jouw manier van leven passen. En dankzij een modulair systeem, bijvoorbeeld op basis van kroonsteentjes die je achter elk stopcontact kunt plaatsen, kun je makkelijk beginnen met een basispakket en je systeem eventueel later uitbreiden.

Waarom domotica installeren?

Domotica raakt almaar meer ingeburgerd in ons land. Mensen kiezen om verschillende redenen voor een domoticasysteem in huis: een groter wooncomfort, een lagere energiefactuur, een grotere veiligheid … Een slimme woning die verbonden is met de cloud en met je smartphone kan je leven aanzienlijk makkelijker en praktischer maken. Een van de meest bruikbare toepassingen van de nieuwste domoticasystemen is het programmeren van scenario’s. Je stelt er zoveel in als je wil en bepaalt voor elk scenario de gewenste verwarming, verlichting, muziek … Verlaat je het huis, dan schakel je gewoon over naar het alles-uit-scenario.

Haal de innovatie in huis!

Elk jaar vindt in Las Vegas de Consumer Electronics Show (CES) plaats. Het is de hoogmis van technologische innovatie. Honderden bedrijven tonen er hun nieuwste creaties aan het grote publiek. Je vindt er niet alleen de laatste snufjes en gadgets zoals drones en smartwatches, maar kunt er ook kennismaken met domotica en het ‘internet of things’. Onderstaande revolutionaire uitvindingen trokken alvast onze aandacht.

Veiligheid boven alles

Opvallend: veel domoticatoepassingen zijn erop gericht de veiligheid in huis te verhogen. Zo is er EYE van het Franse bedrijf NodOn, een rookdetector die gevaar sneller oppikt dan andere detectoren en een echt veiligheidsrisico onderscheidt vals alarm. DoorBird is een toepassing die je toelaat om de deur vanaf afstand te openen en te sluiten. Stel, je bent zelf te laat thuis en je gasten staan al voor je deur, dan kun je hen met een klik op je smartphone binnenlaten. Handig! En dan is er nog Presence van NetAtmo, een beveiligingscamera voor buiten die mensen, voertuigen en zelfs dieren kan herkennen.

Een lumineuze toepassing

Voice, een unieke lamp van het bedrijf Sengled, wist op CES alle aandacht naar zich toe te trekken en sleepte er de Best of Innovations-prijs in de wacht. Deze bijzondere lamp is uitgerust met een microfoontje en luidspreker. Je kunt ze met je stem aansturen. Ze reageert ook op omgevingsgeluiden en kan brekend glas of een huilend kind onderscheiden van andere geluiden, waardoor ze bijdraagt aan de veiligheid in huis. Meer dan een stopcontact en wifi heeft de Sengled Voice niet nodig. Zo zie je maar: in 2016 doen lampen veel meer dan je woning verlichten.

Delen