Domotica en haar rol in een woning

26 januari 2011 -

Het domein van de domotica houdt een geheel van technische en technologische voorzieningen in, zoals elektriciteit, automatisatie, informatica, telecommunicatie, multimedia en wordt gebruikt om gebouwen “intelligenter” te maken. Uw huis zal zich dankzij domotica aanpassen aan uw levensritme en uw gewoontes. Het komt tegemoet aan uw noden en uw verlangens en zal u zo tijd én energie besparen.
 
Consumenten zijn eerder vragende partij voor comfortdiensten dan voor techniek. Domotica biedt deze comfortdiensten en vereenvoudigt zo het leven van de bewoners van de woning, vooral door ze de mogelijkheid te geven bepaalde acties van op afstand, met een afstandsbediening, uit te voeren.
 
Sommige van de geboden domotica mogelijkheden zijn goed gekend, maar het aanbod is uitgebreid en dagelijks ontwikkelen er zich nieuwigheden. We doorlopen samen enkele geliefkoosde domeinen van de domotica:

 
Domotica en het wooncomfort

Het idee van comfort is voor elkeen persoonlijk en hangt af van een aantal parameters zoals leeftijd, gewoontes, omgeving en sociaal milieu. Men is zich zelden bewust van comfort, ongemak daarentegen wordt wel expliciet ervaren. Een intelligente woning moet daarom zo weinig mogelijk ongemak bieden aan haar bewoners. Dat is het domein van de domotica.
 
Laten we een voorbeeld nemen: bij het uitstappen uit de auto, volstaat een klik met de afstandsbediening om alle deuren te vergrendelen, de achteruitkijkspiegels dicht te vouwen en het alarm aan te zetten. Welnu, domotica biedt een gelijkwaardig comfort aan, meer zelfs, want een huis biedt meer functies. De centralisatie van controlefuncties is de basis van het systeem. De aangesloten apparatuur kan aangezet of in slaapstand worden gezet, door slechts één toets in te drukken. Alles is bij wijze van spreken denkbaar want het systeem is uiterst flexibel.
 
Domotica vergt inderdaad een bijkomende investering, maar maakt een beter energiebeheer mogelijk en dus rendeert het op middellange termijn (na ongeveer 6 jaar voor een klassieke woning). Dankzij domotica kan u moeiteloos uw energie economisch beheren en toch een hoog comfortniveau behouden.
 
De verwarming is de grootste bron van energieverbruik. Dankzij domotica krijgt u een automatische en dynamische installatie die geen programmatie meer vereist. Een andere functie laat toe om de luiken te openen om de zonnewarmte op te slaan en deze vervolgens te sluiten wanneer het warm genoeg is. Gekoppeld aan veiligheidsfuncties kan het systeem ook de luiken sluiten wanneer iemand tracht in te breken.
 
Een ander voordeel van domotica is de veiligheid die het biedt. Buiten het feit dat bij een inbraak het alarm automatisch ingeschakeld wordt, kan het ook een foto van de indringer nemen en iemands aanwezigheid in het huis simuleren. Het kan eveneens gaslekken, brand of waterschade detecteren en de nodige maatregelen hiertegen nemen.
 
Tevens kan een opvolging van de gezondheistoestand van de bewoners worden ingesteld, evenals een toezicht op de kinderen, een noodoproepsysteem, het meten van vitale functies of het reageren op een val of ongemak.
 
Tenslotte biedt domotica de mogelijkheid om een woning “communicerend” te maken, het is te zeggen, de verschillende functies kunnen vanop afstand bediend worden, bijvoorbeeld vanop uw GSM en bovenal: de informatie of foto’s kunnen u opgestuurd worden vanuit het huis in real-time.
 
Domotica zal één van de grote thema’s zijn van Batibouw 2011. We zullen vertegenwoordigd zijn op dit salon, we verwachten u op de stand van Woningen Blavier. Aarzel dus niet om langs te komen en u te informeren over onze unieke aanpak voor woningbouw.

Delen