Dossier domotica: maximale veiligheid in je woning

26 juli 2017 -

Voor heel wat mensen staat domotica synoniem voor een comfortabele, luxueuze, bijna futuristische levensstijl. Maar laat ons niet vergeten dat je met domotica ook je veiligheid kunt verhogen. Ontdek hoe een domoticasysteem kan helpen om je woning te beschermen.

Domotica: een preventief en actief veiligheidssysteem

Een domoticasysteem is vooral interessant voor de preventie van woninginbraak. Zo kun je er tijdens je vakantie de indruk mee wekken dat er toch iemand thuis is: op welbepaalde tijdstippen kun je namelijk de lichten of de televisie laten aangaan.

Sommige domoticasystemen combineren verschillende toepassingen:

  • Veiligheidscamera’s: zo kun je met je smartphone of tablet een oogje in het zeil houden. Als je je woning verlaat kun je met dit systeem ook vanaf afstand je buitendeuren en je ramen sluiten.video
  • Videofoon: zo kun je voor je de deur opent controleren wie er voor je deur staat.

Een domoticasysteem werkt niet alleen preventief, het bewijst ook zijn nut wanneer er effectief inbrekers in je woning zijn binnengedrongen. Wanneer er een alarmsignaal afgaat, kan het systeem de rolluiken naar boven doen gaan, alle lichten inschakelen en de lichtschakelaars blokkeren om zo de indringers op de vlucht te doen slaan. Op dat moment krijg je een bericht. Ben je niet beschikbaar, dan wordt er een alarmcentrale of politiekantoor gewaarschuwd.

Geen overstromings- of brandgevaar meer

Een brand kan je woning helemaal verwoesten. Een goede reden dus om te kiezen voor een domoticasysteem met een brandalarm en een rookmelder. Bij rookontwikkeling kan het systeem automatisch watersproeiers activeren en de brandweer waarschuwen.

Ook is het mogelijk om alle elektrische apparaten uit te schakelen als je je woning verlaat. Toestellen zoals koffiemachines, strijkijzers of waterkokers zijn namelijk vaak de oorzaak van een brand. Ten slotte kunnen sommige domoticasystemen ook je waterleiding dichtdraaien om het risico op overstroming te vermijden.

Geïnteresseerd om domotica te installeren in je toekomstige woning? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Onze experten beantwoorden met plezier al je vragen.

 

 

Delen