Ecologisch en energiezuinig verwarmen, hoe doe je dat?

13 januari 2016 -

In de winter verbruik je naar alle waarschijnlijkheid beduidend meer stroom en brandstof thuis. Dat vertaalt zich uiteraard in een hogere energiefactuur. Maar wat als je nu eens ecologisch verwarmde? Tegenwoordig kun je daarvoor gebruikmaken van meerdere hernieuwbare energiebronnen en zuinige verwarmingsketels. Zowel voor nieuwe als voor oude huizen kun je flink wat besparen door ecologisch en energiezuinig te verwarmen.

Verwarmen met hout

Onze voorouders verwarmden hun huizen met houtkachels en in principe blijft dit een relatief milieuvriendelijke methode om warmte-energie op te wekken. De uitstoot van CO2 bij de verbranding is beperkt. Wanneer het hout afkomstig is van een lokale en duurzame bron, is de keuze zeker te verantwoorden.

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een pelletkachel waarin ze houtpellets verbranden. Hoewel pellets een schoon en makkelijk alternatief zijn voor echte houtblokken, zijn ze beduidend duurder. Vaak kruipt er in de productie van de pellets bovendien heel wat energie, en pellets van hout uit waardevolle bossen in Canada, bijvoorbeeld, zijn al helemaal niet ecologisch.

Zonne-energie

De energie van de zon is gratis en onbeperkt. Uiteraard heb je een installatie met zonnepanelen of zonnecollectoren nodig om die energie om te zetten in bruikbare elektriciteit of warmte. Je kunt je huis uitrusten met zowel zonnepanelen (voor elektriciteit) als een zonneboiler (voor sanitair warm water), al blijft een gas- of mazoutketel noodzakelijk als aanvulling.

Ecologisch verwarmen dankzij een gasketel?

Gas is een fossiele brandstof en dus niet de meest vanzelfsprekende energiebron voor wie het graag ecologisch heeft. Toch kun je erg energiezuinig verwarmen met gas dankzij een condensatieketel. Die maakt uitzonderlijk efficiënt gebruik van de grondstoffen, waardoor je minder gas en elektriciteit nodig hebt om je huis en warm water te verwarmen. Deze ketel is goed voor het milieu én voor je portemonnee, al blijft de begininvestering relatief groot.

Uitstekende isolatie is onmisbaar!

Duurzaam verwarmen is niet alleen een kwestie van de verwarmingsketel. Isolatie is minstens even belangrijk. Een dikke isolatieschil houdt de warmte ’s winters binnen en de ’s zomers buiten, zodat het altijd aangenaam is in huis. De beste optie is om bij de bouw al te investeren in de beste isolatie, want dat komt goedkoper uit.

Energiezuinig verwarmen in een passiefhuis

Een lage-energiewoning is een huis waar je moeiteloos een bijzonder laag energieverbruik kunt halen. Zo’n woning is perfect luchtdicht en uitzonderlijk goed geïsoleerd, zodat er amper sprake is van warmteverliezen. In zo’n woning lage-energiewoning of passiefhuis kun je dus éxtra ecologisch en energiezuinig verwarmen.

Wist je dat Woningen Blavier klaarstaat om een passieve woning – of een ander soort huis met een extra lage energiefactuur – te bouwen voor jou? Wij bieden verschillende oplossingen qua isolatie en verwarming zodat je zelf kunt kiezen hoe je het aanpakt!

Delen