Waarop moet je letten bij het kopen van een bouwgrond?

Waarop moet je letten bij het kopen van een bouwgrond?
17 januari 2016 -

Waarop moet je letten bij het kopen van een bouwgrond?


Bepaalde elementen zijn cruciaal bij het kiezen van een bouwgrond. Hierop moet je letten bij het kopen van een bouwgrond:

Bouwvoorschriften: Aan welke voorwaarden moet de toekomstige woning voldoen? Als je droomt van een modern, strak huis met een plat dak en de bouwvoorschriften leggen een puntdak met een bepaalde kroonlijsthoogte op, dan kan je dat maar beter op voorhand weten! Je kan de bouwvoorschriften opvragen bij de verkoper en/of de gemeente.

Bodemkwaliteit: Een voorafgaand bodemonderzoek is sterk aan te raden. Het is bedoeld om de draagkracht van de bodem te meten en mag niet worden verward met het bodemattest dat je krijgt bij aankoop van de grond. Dat laatste heeft enkel betrekking op de gegevens die bekend zijn over bijvoorbeeld een eventuele verontreiniging van de bodem.
Met een bodemonderzoek bepaal je de bodemkwaliteit van de bouwgrond. Die heeft een grote impact op de technische realisatie van de woning en dus op het budget: het vereiste soort funderingen, de mogelijkheid om een kelder te voorzien, …

Oriëntatie: De oriëntatie van de tuin is belangrijk bij het ontwerpen van je woning, want je wil zoveel mogelijk natuurlijk licht in je interieur. Dat heeft een grote invloed op je levenskwaliteit.

Welke kosten komen er kijken bij de aankoop van een bouwgrond?


Bij de aankoop van een bouwgrond moet je rekening houden met extra kosten bovenop de aankoopprijs:

  • Registratierechten en notariskosten: ongeveer 15% van de prijs van de grond
  • Bodemtesten: +/- € 600 (de bodemtesten bepalen de draagkracht van de bodem en dus het type funderingen dat nodig is voor de stabiliteit van het gebouw)
  • Landmeter: ongeveer € 600.

Hoeveel kost een bouwgrond?


De prijs van een bouwgrond hangt af van heel wat elementen. De ligging is de belangrijkste factor: ligt de grond in een stedelijk centrum of op het platteland? Bevindt hij zich in de buurt van grote toegangswegen, scholen, winkels? In dat laatste geval kunnen de prijzen hoger liggen. Ook de oriëntatie is belangrijk. Vele mensen willen een zuidgerichte tuin, wat dergelijke percelen duurder maakt.

Delen