ENERGIE

Wat is een luchtdichtheids- of BlowerDoor-test?
Het gaat om een test waarmee we nagaan of je nieuwe woning wel degelijk luchtdicht is. Slechte luchtdichtheid kan leiden tot energieverlies, minder comfort of zelfs problemen met schimmel in de woning. Een goede afwerking op dat vlak is dus onontbeerlijk. Meer info vind je in dit artikel.
Kan ik genieten van subsidies?
In België is er heel wat steun beschikbaar voor wie wil bouwen of renoveren. De beste plaats om informatie te verzamelen over premies en subsidies is de website belgium.be/nl/huisvesting. Hou er wel rekening mee dat elk gewest zijn eigen regels heeft op het vlak van premies.
Wat is de energienorm in mijn gewest?
In België hangen de eisen op het vlak van energieprestaties af van de gewesten. Voor Vlaanderen vind je alle informatie over energie op de website energiesparen.be, voor Wallonië op energie.wallonie.be.
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een alternatief voor het verwarmingssysteem op basis van een gasconcensatieketel. Het principe is dat een warmtepomp de energie uit de lucht of de bodem haalt en gebruikt om het water te verwarmen dat in je woning circuleert. Er bestaan verschillende soorten. Bij Blavier installeren we lucht-water- of geothermische warmtepompen, afhankelijk van het budget en de wensen van onze klanten. Een geothermische warmtepomp is over het algemeen duurder omdat er grote grondwerken of boringen nodig zijn.