Heb jij al nagedacht over je baksteenkeuze?

13 september 2011 - ,

Als bouwheer moet je tal van keuzes maken voor je toekomstige woning: van architectuur over materialen tot afwerking. De ene keuze is al belangrijker en ingrijpender dan de andere. Als we het hebben over materiaalkeuze, heeft de gevelsteenkeuze onomstootbaar het meeste impact op het esthetische effect van je woning. Daarom belichten we vandaag de verschillende aspecten en gevolgen van de baksteenkeuze.

Wie al aan zijn zoektocht naar de perfecte baksteen begonnen is, zal alvast één ding opgevallen zijn: het verschil in prijs tussen fabrikanten maar ook tussen verschillende types baksteen van dezelfde fabrikant is enorm. Heel vaak wordt gedacht dat dat te maken heeft met een kwaliteitsverschil. Dit is echter slechts zelden het geval. Anthony Moscato, aankoopdirecteur bij Woningen Blavier, vertelt ons dat alle gevelstenen van de grote fabrikanten tegenwoordig kwalitatief in orde zijn. Vanwaar dan het prijsverschil tussen bakstenen?

Kleur bakstenen

De kleur van de baksteen heeft een grote invloed op de prijs. Indien je bijvoorbeeld op zoek bent naar een grijze baksteen, zal het je al snel opvallen dat deze over het algemeen duurder is dan pakweg een rode. Jos Achten, commercieel directeur bij Vandersanden NV. vertelt ons hoe dat komt. “Rode en gele grondstoffen zijn relatief makkelijk te vinden in de natuur. Vanaf het ogenblik dat we moeten werken met speciale zandsoorten, pigment of een specifiek bakproces heeft dit zijn invloed op de prijs. Zo moeten we voor een grijze baksteen werken met toevoegstoffen. De hoeveelheid toevoegstoffen bepaalt de mate waarin het eindproduct ‘grijs’ is en dus ook de prijsklasse van het product. Wel biedt Vandersanden een grijze baksteen aan voor verschillende budgetten: Van Mistral over Argentis tot de intens grijze Quartis.”

Baksteen formaat

Er bestaan verschillende afmetingen, ‘modules’ bakstenen. Een module 50 bijvoorbeeld is over het algemeen goedkoper in aankoop dan de meest standaard module 65. Wat bouwers al eens uit het oog verliezen is dat de verwerking van deze baksteen dan weer duurder is. Dat is volstrekt logisch aangezien er +/- 10 bakstenen meer per vierkante meter verwerkt moeten worden. Zo kan je ‘goedkope’ module na plaatsing duurder uitkomen dan je ‘standaard’ module.

Voegwerk

Tenslotte speelt de kleur van het voegwerk een rol. Hier maken we een onderscheid tussen een grijze ‘basis’voeg, een iets duurdere crème/beige/… voeg en ten slotte de ton-sur-ton voeg.

We kunnen dus besluiten dat er kwalitatief weinig verschil zit tussen de verschillende bakstenen en dat je je bij je keuze dus vooral moet laten leiden door je smaak en… je budget.

Delen