Het geheim voor een goede luchtkwaliteit in je woning

2 August 2016 -

We brengen heel wat tijd door binnenshuis. Zonder dat we er ons bewust van zijn, ademen we dus heel wat kubieke meters binnenlucht in. Maar dat is niet altijd goed voor onze gezondheid. Binnenlucht kan nog meer vervuild zijn dan buitenlucht. Wat zijn de oorzaken van deze luchtvervuiling? En wat kunnen we eraan doen? We vertellen je graag  hoe je in je woning een goede luchtkwaliteit kunt behouden.

Hoe bepaal je de luchtkwaliteit?

Heb je twijfels over de kwaliteit van de lucht in je woning? Welke indicatoren helpen je bepalen of die voldoende hoog is? Vervuilde lucht kan namelijk hoofdpijn veroorzaken, leiden tot een verstopping van de luchtwegen of de ogen en de huid irriteren. Doe dus de test: heb je last van migraine als je lang binnenshuis verblijft? Prikken je ogen en moet je vaak niezen? Of erger nog: heb je last van koorts? Verlaat je huis en ventileer het genoeg om te zien of de symptomen verminderen. Is dat niet zo, dan is het tijd om actie te ondernemen en om de lucht in je huis te zuiveren.

De verschillende oorzaken van luchtverontreiniging

Verschillende zaken kunnen aan de basis van luchtvervuiling liggen. Ten eerste kan het natuurlijk zijn dat de buitenlucht al van slechte kwaliteit is. Als je in een stad of dicht bij een industriezone woont, bestaat het risico dat er ongewenste deeltjes vervuilde lucht je woning binnenkomen. Vergis je niet: ook op het platteland kun je last hebben van dit soort luchtvervuiling, zij het in mindere mate.

Toch vinden we de belangrijkste oorzaken van een verminderde luchtkwaliteit vooral binnen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een dosis CO2 in de lucht, veroorzaakt door je ademhaling, schimmel, vluchtige organische stoffen of allergenen afkomstig van huisdieren.

De oplossingen

De luchtkwaliteit  herstellen, kan op verschillende manieren. We geven je er alvast drie.

Regelmatig schoonmakenRegelmatig schoonmaken

Dit is uiteraard de meest voor de hand liggende oplossing. Als je regelmatig schoonmaakt, vermijd je dat het stof ophoopt en verminder je het risico op geïrriteerde luchtwegen. Let er wel op dat je niet te veel chemische producten gebruikt. Die kunnen namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Was ook regelmatig je lakens, kussens en dekens om de restanten van huisstofmijt  te verwijderen.

Efficiënt ventileren

Goede ventilatie is onmisbaar. Dat is zeker het geval in moderne huizen die voldoen aan heel strikte isolatie- en dichtingsnormen. Dagelijks enkele minuten het venster openzetten volstaat niet om de juiste luchtvochtigheid te behouden en om de binnenlucht te verversen.

Er bestaan vandaag de dag verschillende ventilatiesystemen. Die worden aangeduid met de letters A, B, C en D, afhankelijk van het gebruikte systeem voor aanvoer en afvoer en lucht (natuurlijk of mechanisch). Aarzel niet om een expert te raadplegen om te bepalen welk systeem het meest geschikt is voor jouw woning.

De bron van de vervuiling aanpakken

Uiteraard kun je ook vóór de bouw van je woning gerichte actie ondernemen. Wist je bijvoorbeeld dat vloeren vluchtige organische stoffen (VOS) en ftalaten (vloeistoffen die gebruikt worden om pvc soepel te maken) kunnen afgeven? Ze vormen dan ook een niet te verwaarlozen gezondheidsrisico. Ook constructiematerialen zoals lak, vernis en verf kunnen VOS afgeven. Het is daarom cruciaal om materialen te kiezen die beantwoorden aan de Europese kwaliteits- en veiligheidsnormen. Zoniet kunnen de negatieve gevolgen na enkele jaren de kop opsteken.

Gezonde lucht in een gezonde woning

Wil je geen enkel risico lopen bij de keuze van je materialen en van je ventilatiesysteem? Vertrouw dan op een expert. Blavier stelt je altijd een kwaliteitsvolle oplossing op maat voor, die bovendien aangepast is aan jouw budget.

Delen