Hoe kies je de perfecte gevelsteen?

7 februari 2018 - ,

Je hebt ongetwijfeld ook al gemerkt dat de huizen in onze straten tegenwoordig veel meer kleur hebben dan vroeger. De traditionele rode bakstenen gevel heeft plaatsgemaakt voor gevels met een uitgebreider kleurenpalet. Dat zie je ook op de websites van producenten van gevelstenen.

Het toenemende aanbod bakstenen en de ruime keuze bij Blavier kan het kiezen van de juiste baksteen moeilijker maken dan het lijkt. Bovendien heeft je keuze niet alleen gevolgen voor de look van je woning, maar ook voor je budget. De kleur en het formaat van de gevelsteen bepalen voor een deel mee de uitstraling van je woning, maar de keuze van het model zal ook gevolgen hebben voor de totale bouwkost.

Als je je dat realiseert, hoe kies je dan uit al die modellen de juiste gevelsteen? Blavier zet je alvast op weg met enkele tips.

Begin met de kleur

Toekomstige huiseigenaars laten zich in hun zoektocht naar de ideale gevelsteen vaak leiden door persoonlijke voorkeuren en smaken, ongeacht de prijs van het product waar ze hun oog op hebben laten vallen. Niks mis mee, want bij het kiezen van een gevelsteen moet je in de eerste plaats je hart volgen. Ga voor een baksteen met een kleur die je mooi vindt en die je gevel zal laten stralen. Vandaag zijn er veel verschillende soorten gevelbekleding en de baksteenfabrikanten hebben daar handig op ingespeeld door hun kleurenpalet uit te breiden. Bij Blavier kun je standaard kiezen uit een negentig-tal soorten gevelsteen van de bekendste baksteen fabrikanten in verschillende kleuren. Van wit tot zwart over verschillende tinten grijs, rood of bruin: het kleurenpalet is zo uitgebreid dat je zeker vindt wat je zoekt. Andere bakstenen zijn eveneens beschikbaar, op aanvraag.

Denk er wel aan dat de kleur van de baksteen de prijs kan beïnvloeden. Een grijze baksteen, bijvoorbeeld, is over het algemeen duurder dan een rode. Jos Achten, commercieel directeur bij Vandersanden Group, leverancier van Woningen Blavier, legt uit waarom: “De grondstoffen voor rode en gele stenen zijn relatief makkelijk te vinden in de natuur. Maar wanneer we een bepaald soort zand, pigmentatie of een ander bakproces nodig hebben, kan dit een niet te onderschatten invloed hebben op het prijskaartje. Voor een grijze baksteen moeten we bijvoorbeeld pigmenten toevoegen, waarbij de hoeveelheid pigment de grijze tint bepaalt, en dus ook de prijs. Het aanbod van Vandersanden is evenwel zo ruim, dat er voor elk budget wel wat te vinden is: van de Mistral (grijs-bruin) over de Argentis (lichtgrijs) tot de Quartis (licht metaalgrijs).

Is bigger ook better?

Het formaat van een baksteen (gewoonlijk ‘module’ genoemd) is heel belangrijk voor de look van de woning. Kleine bakstenen geven je gevel een klassieker uitzicht, terwijl je woning  met plattere en langere stenen een lineair en moderner karakter krijgt. Stem je keuze van baksteen dus af op het architecturale effect dat je wil.

Het spreekt voor zich dat stenen met een traditioneel formaat goedkoper zijn dan grotere bakstenen. Maar door de plaatsing kunnen ze toch duurder uitvallen: er zijn namelijk meer kleine stenen (en meer mortel!) nodig om een vierkante meter gevel te metselen.

De gevelstenen in het lastenboek van Blavier, afkomstig van de bekendste baksteenfabrikanten, hebben een standaardformaat van 21 x 10 x 6,5 cm, maar andere formaten zijn beschikbaar op aanvraag. Onze inspiratiemodellen geven je enkele voorbeelden van gevelstenen die wij aanbieden.

Welke voegen voor mijn gevel?

Je hebt je oog laten vallen op een bepaalde gevelsteen? Perfect, dan moet je alleen nog de kleur van de voegen kiezen om je gevel helemaal af te maken. Opnieuw: zowel voor het uitzicht van je woning als voor je budget speelt deze keuze een belangrijke rol. Bij Woningen Blavier worden de bakstenen niet alleen perfect gemetseld, maar ook met een oog op de perfecte voeg. Voor de voegen zijn er drie kleuren: de grijze basisvoeg, een iets duurdere crèmekleurige of beige voeg, en een kleur-op-kleurvoeg (ook ‘ton sur ton’ genoemd). Voor een strakke look, kan met dunbedmortel gewerkt worden of worden de bakstenen verlijmd.

Wil een sleutel-op-de-deurwoning laten bouwen, maar twijfel je nog over de gevelsteen? De bouwadviseurs van Blavier kunnen je helpen! Aarzel niet om contact op te nemen voor meer informatie.

Delen