Hoeveel kost een nieuwbouw?

Hoeveel kost een nieuwbouw nu echt?
Bouwen doe je niet zomaar van de ene dag op de andere. Je moet niet alleen eerst bepalen waar je jouw bouwgrond wil kopen of hoe jouw droomwoning eruit moet zien, ook het budget speelt een beslissende rol bij het nemen van keuzes. “Hoeveel kost mijn huis?”, heel wat mensen vragen het zich af. Om jou een goed idee te geven van de verschillende kosten van een nieuwbouwwoning, zetten wij de budgetindeling van een nieuwe woning op een rij.
Bij het bouwen van een woning onderschatten veel mensen bepaalde kosten of ze komen voor onvoorziene omstandigheden te staan. Als je op voorhand een realistisch beeld hebt van de kosten die gemaakt moeten worden, sta je al een heel eind ver en ben je ook voorbereid op onvoorziene situaties en kosten.
Prijs bouwgrond
De eerste kost is die van de bouwgrond. De gemiddelde bouwgrondprijzen zijn de laatste jaren in stijgende lijn. In 2012 bedroeg de gemiddelde bouwgrondprijs nog zo’n in Vlaanderen zo’n 162 euro per vierkante meter, tegenover gemiddeld 48 euro in Wallonië en 400 euro in Brussel. 2 jaar later bedraagt de gemiddelde bouwgrondprijs in Vlaanderen al zo’n 179 euro, 618 euro in het Brussels gewest en zo’n 50 euro in Wallonië.
Daarnaast verschillen ook de prijzen binnen de verschillende provincies, en zelfs per gemeente. Zo vind je in diverse gemeenten in alle Vlaamse provincies nog bouwgronden onder de 100 euro per vierkante meter. In Ronse kan je zelfs voor 76euro/m² een bouwgrond op de kop tikken en in de buurt van Ieper vind je nog grond ruim onder de 100 euro per m². Even verderop in Knokke kan de bouwgrondprijs toch al snel een veelvoud daarvan zijn. Als we afgaan op de gemiddelde prijs in Vlaanderen in 2014, dan betaal je voor een bouwgrond van 500m² iets meer dan 89.500 euro en voor een bouwgrond van 1000m² iets meer dan 179.000 euro.
Bijkomende kosten bouwgrond
Wanneer je een bouwgrond koopt, betaal je meer dan enkel de aankoopprijs. Bovenop die kost, komen ook de registratierechten, aktekosten en het ereloon van de notaris. Sluit je ook een lening af voor de aankoop van de grond, dan zijn daar ook een aantal kosten aan verbonden.
- De registratierechten bedragen in het Brusselse gewest en het Waals Gewest 12,5 % van de aankoopprijs, terwijl die in Vlaanderen 10% bedragen. Bekijk ook of je in aanmerking komt voor een ‘klein beschrijf’. In dat geval moet je slechts 5% registratierechten betalen voor een bouwgrond in Vlaanderen en 6 % voor een bouwgrond in Wallonië. Voor een bouwgrond van 100.000 euro betaal je 10.000 euro registratierechten in Vlaanderen.
- Het ereloon wordt berekend op basis van de aankoopprijs van de bouwgrond waarbij het toegepaste percentage lager wordt naarmate de prijs stijgt. Voor een bouwgrond van 100.000 euro betaal je zo ongeveer 1.600 euro.
- De aktekosten (ongeveer 1000 euro), kredietkosten en de verzekeringspremies kunnen variëren.
De prijs van de woning
Woningprijzen verschillen natuurlijk zeer sterk. Toch hoeven de prijzen voor een nieuwbouw niet altijd de pan uit te swingen. Kies je voor de meest voordelige optie? Dan kan je betaalbaar bouwen en zet je een kleine, moderne woning voor 100.000 euro. Vergeet hier wel niet de BTW van 21% bij te rekenen. De kosten voor een architect kunnen ook variëren. Voor een sleutel-op-de-deurformule is dat vaak rond de 5%. Zo kom je op een totaal kostprijs van 127.000 euro voor een voordelige nieuwbouwwoning.
EPB-studies, grondsondering en ingenieursstudies
Vooraleer men kan starten met de bouwwerken moeten een aantal ‘onzichtbare’ zaken in orde zijn. Zo moet je een epb-studie laten uitvoeren en zorgen voor de grondsondering en stabiliteitsstudie. Hier betaal je in totaal zo’n 2.000 euro voor als er geen onregelmatigheden voorkomen. Blijkt de grond vervuild te zijn of niet stevig genoeg, dan moet de grond gesaneerd en extra verstevigd worden. De kosten hiervan kunnen ook aardig oplopen.
Aansluitingskosten woning
In de loop van de werken, zal je jouw woning moeten laten aansluiten op de publieke netten. Voor de aansluitingskosten van water, elektriciteit, gas en internet betaal je ongeveer 2.500 euro maar dit is afhankelijk van de gemeente waarin je gaat bouwen. Doe dus tijdig navraag bij je gemeente.
Ontdek het uitgebreide overzicht van de bijkomende kosten voor je nieuwbouwwoning.
Tip: Als je kiest voor een sleutel-op-de-deur bedrijf dan kom je meestal niet voor verrassingen te staan en houd je een mooi overzicht op je budget! Onze experts kennen bovendien hun regio als hun broekzak. Zij kunnen je dus helpen bij het zoeken van een goede en betaalbare bouwgrond en weten ook perfect met welke kosten je rekening moet houden bij het bouwen van jouw woning.