Huis bouwen? Zo kun je vooraf de kostprijs berekenen

Huis bouwen? Zo kun je vooraf de kostprijs berekenen
20 december 2017 -

Heel wat Belgen dromen van een eigen huis dat op alle vlakken voldoet aan hun persoonlijke voorkeuren. De beste manier om die droom te realiseren is natuurlijk een nieuwbouwproject. Maar vooraleer je ook maar op zoek kunt naar een geschikt stuk bouwgrond, moet je eerst de kostprijs berekenen. Veel mensen onderschatten namelijk de kosten die bij het bouwen van een huis komen kijken. Dit artikel zet je op weg om een correcte inschatting te maken.

 

Disclaimer: Dit artikel kan informatie bevatten die niet meer actueel is. Voor de meest actuele informatie, raadpleeg ons artikel “Kostprijs van een bouwproject”

Bouwgrond: beginnen bij de basis

De eerste stap bij een nieuwbouwproject is uiteraard de aankoop van een perceel bouwgrond. In 2014 was de gemiddelde prijs voor bouwgrond 178,12 euro per vierkante meter in Vlaanderen, 622,09 euro in Brussel en 50,54 euro in Wallonië. Over heel België bekeken komt dat neer op een gemiddelde prijs van 119,03 euro per vierkante meter bouwgrond.

Bij die prijs moet je wel nog diverse andere kosten tellen die gepaard gaan met de aankoop van grond. Zo lopen de notariskosten en de registratierechten al snel op tot 12,5 % van de prijs van je stuk bouwgrond.

Huis bouwen met een budget op maat

Eens je een stuk bouwgrond gekocht hebt, kun je echt beginnen met de bouw van je woning. Voor een sleutel-op-de-deurwoning moet je rekenen op een gemiddelde kostprijs van 1.200 euro per vierkante meter, inclusief btw en het ereloon van de architect.

Uiteraard is de werkelijke prijs afhankelijk van heel wat verschillende factoren, zoals de gewenste graad van afwerking, de materialen, de grootte van de woning en de gebruikte technologieën.

De kostprijs van je huis binnen de perken houden

Een nieuw huis bouwen vergt een grotere investering dan de aankoop van een bestaande woning, maar op de lange termijn biedt een nieuwbouwwoning heel wat voordelen. Ook zijn er heel wat manieren om de kosten van je nieuwbouwproject te drukken. Aarzel bijvoorbeeld niet om vooraf eens de lonen van verschillende architecten te vergelijken of om advies te vragen aan experts uit de sector. Handige harry’s kunnen ook kosten uitsparen door bepaalde klussen zelf uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan betegelen of binnendeuren installeren.

Geïnteresseerd om een sleutel-op-de-deurwoning te laten bouwen? Vraag onze gratis catalogus aan en maak je droom waar!

Delen