Investeren in een warmtepomp: loont het nog?

13 augustus 2015 -

Na vele onderhandelingen hebben de overheden de maatregelen voor de taxshift bekendgemaakt. Dit betekent goed nieuws en slecht nieuws. Goed nieuws omdat we netto meer zouden verdienen maar slecht nieuws omdat de btw op elektriciteit fors omhoog gaat. Verschillende berichten melden dat vooral gezinnen met een warmtepomp de dupe zullen zijn.

Wordt het echt 1000 euro duurder?

Eén van de maatregelen van de taxshift is de btw-verhoging voor elektriciteit van 6 naar 21 procent. Daarnaast heeft de Vlaamse regering beslist om de prijs met 8,6 procent op te trekken. Dat zou volgens de diverse berichten in de media betekenen dat de energiefactuur voor gezinnen met een warmtepomp tot wel 1000 euro hoger zal liggen.

Volgend rekenvoorbeeld leert echter dat we bovenstaande cijfers moeten nuanceren. Laten we uitgaan van een warmtepomp met een COP van 4. Voor elke kWh elektriciteit die erin gestoken wordt, wordt er 4 kWh warmte-energie opgewekt. Momenteel kost je dat 0,19 euro aan elektriciteit. Met een klassieke verwarmingsinstallatie op gas betaal je voor diezelfde 4 kWh warmte-energie 0,24 euro aan gas. Omgerekend levert een warmtepomp dus een voordeel van ongeveer 20 procent op.

Na de prijsverhoging zal je echter 0,235 euro betalen voor die 1 kWh aan elektriciteit (i.p.v. 0,19 euro) waardoor het voordeel t.o.v. gasinstallaties bijna volledig wegvalt. Er zijn echter warmtepompen die hun energie uit de bodem halen en zo meer rendement opleveren. Met een COP van 5 of hoger haal je dus wel nog steeds een aanzienlijk voordeel. De keerzijde is dat de investering in zo’n type warmtepomp hoger ligt.

Laten we het voorbeeld even toepassen op een nieuwbouwwoning van 160m² die gebouwd is aan de maximum toegelaten norm van 70 kWh/m²/jaar. Die woning heeft jaarlijks 11.200kWh warmte nodig. Voor een warmtepomp met COP van 4 betekent dit 2.800 kWh elektriciteit. Aan 0,19 euro komt dit op 532 euro op jaarbasis. Met de btw- en prijsverhoging van de elektriciteit zal de prijs oplopen tot 658 euro. Een sterke stijging van 126 euro maar lang geen 1000 euro.

Voor een oudere bestaande woning die meer verbruikt, kan de prijsstijging natuurlijk een pak hoger liggen.

Wat dan met de terugverdientijd?

De investering in een warmtepomp ligt een stuk hoger dan de investering in een condensatieketel op aardgas. Dat zorgt er ook voor dat de terugverdientijd langer is. Koppel je de warmtepomp echter aan zonnepanelen, dan kan je jouw verwarmingsfactuur tot nul terugbrengen en ben je helemaal onafhankelijk van eventuele prijsstijgingen van gas of elektriciteit. Bovendien is de prijs van zonnepanelen de laatste jaren fors gedaald wat de investering des te interessanter maakt.

In onze gratis energiegids kom je meer te weten over de energieprestaties van onze woningen. Of blader door onze catalogus en doe inspiratie op met de verschillende plannen en prijzen.

Delen