Je gevel opnieuw voegen

Je gevel opnieuw voegen
9 augustus 2016 -

Als je een nieuwe woning bouwt, is je gevel voegen waarschijnlijk niet je grootste zorg. Nochtans zijn voegen erg belangrijk, zowel vanuit technisch als esthetisch oogpunt. Ze bepalen voor een groot deel hoe je woning eruitziet, maar hebben ook een grote invloed op de dichtheid en de stevigheid van de muren. We vertellen je graag alles wat je moet weten over je gevel voegen.

Voegen: in welke kleur?

Voegen kunnen een kwart van de geveloppervlakte innemen. De keuze van een geschikte kleur is dan ook cruciaal. Maar hoe maak je die keuze?

Alles hangt af van de gevelstenen. De mortel van de voegen kan wit, beige, geel of grijs zijn. Een lichte voegkleur accentueert de gevelstenen, terwijl een donkere kleur het geheel zwaarder maakt, maar ook elke baksteen beter tot zijn recht laat komen.

Minder duidelijke voegen

Tegenwoordig is het een trend om voegen minder zichtbaar te maken. In dat geval wordt er gekozen voor gevelvoegen van drie à zes milimeter.

De juiste timing om je gevel te voegen

Als je een nieuwe woning bouwt, is het aangewezen om minstens twee weken, maar liever nog enkele maanden te wachten vooraleer je begint met het voegen van je gevel. Dat is nodig om alle vocht te laten verdampen. Wacht je niet lang genoeg, dan riskeer je barsten.

De voegmortel

De kwaliteit van je voegmortel is erg belangrijk. Deze mortel moet geschikt zijn voor het type  gevelstenen dat je gebruikt hebt. Let er zeker op dat je het juiste absorptievermogen kiest.

Voegen en hervoegen: het werk van professionals

Als je met barsten te kampen hebt, kan het zijn dat je gevel na enkele jaren hervoegd moet worden. Dit werkje laat je het best over aan professionals. Een perfecte voegtechniek is namelijk onontbeerlijk om deze klus naar behoren te klaren.

Delen