Keeping it low cost – bouwen binnen je budget

30 maart 2015 -

De droom van een eigen huis is nog steeds zeer groot bij de Belgen. Maar over de vraag of we nu moeten kopen of bouwen zijn de meningen verdeeld. Uit ons trendrapport blijkt alvast dat een meerderheid van de jongeren ervoor kiest een bestaande woning te kopen en te renoveren.

Toch kan je ook met een beperkt budget een mooie én zuinige woning bouwen. Een woning die bovendien klaar is voor de toekomst. Bouwen of verbouwen? Nieuwbouw of een bestaande woning? Het zijn vragen waar vele kandidaat-bouwers mee worstelen. Veel hangt natuurlijk af van je budget en net daarom heb je er alle baat bij om naar het grote plaatje te kijken. Investeren in nieuwbouw is initieel duurder dan een bestaande woning kopen – in sommige gevallen loopt het verschil op tot 20% – maar dit prijsverschil weegt veelal niet op tegen de voordelen van een nieuwbouwwoning.

Stapsgewijs verbouwen en de kosten spreiden?

Het eerste probleem zit hem in de renovatiekosten. Met een recent gebouwde woning zit je hoogstwaarschijnlijk goed en beperken de renovatiekosten zich tot schilderwerken en eventueel nieuwe vloerbekleding. Een oudere woning daarentegen kan (verborgen) gebreken vertonen en vereist in de meeste gevallen zware investeringen. Zo zijn elektriciteit en sanitair vaak verouderd en bestaat ook de kans dat je hele ruimtes opnieuw moet vormgeven. Een nieuwe badkamer of keuken plaatsen kost al gauw vele duizenden euro’s en dan hebben we het nog niet gehad over het uitbreken en optrekken van nieuwe muren. Veel gezinnen zien zich er dan ook toe genoodzaakt om de verbouwingskosten te spreiden over meerdere jaren. En dat is meteen het grote verschil met een nieuwbouwwoning waar je meteen kan intrekken en de komende jaren niets meer aan moet doen.

Nadruk op energieprestaties en toekomstgericht bouwen

Het tweede probleem van het stapsgewijs verbouwen, is dat we zo het risico lopen dat we binnen enkele jaren opnieuw moeten gaan verbouwen om aan de energienormen te blijven voldoen. Bovendien vertrekken vele gezinnen nog vanuit een emotioneel standpunt als ze gaan renoveren: “het moet mooi zijn en bij onze smaak en stijl passen”. De energieprestatie wordt uit het oog verloren wat ons op termijn alleen maar extra geld kost. Als we louter naar de energieprestaties kijken, is het beter om een nieuwe woning te bouwen (of een nieuwbouwwoning te kopen). De energieperformantie optimaliseren van een oude woning zal heel wat tijd en geld kosten, terwijl het resultaat vaak zelfs niet in de buurt komt van de prestaties van een nieuwbouw. Nieuwbouwwoningen die vandaag gebouwd worden, worden uitgerust met een zeer performant isolatiepakket en vaak kan met een beperkte meerkost een woning gebouwd worden die voorzien is op de verstrengde energienormen voor 2020.

Sleutel op de deur met zonnepanelen

Besparende budgettips

Er zijn verschillende manieren om de prijs om een huis te bouwen te drukken. Zo zal een losse of aanbouwgarage doorwegen op je budget en doet ook een kelder het prijskaartje stijgen. Maar dat zijn lang niet de enige manieren om het maximum uit je bouwbudget te halen.

Een eerste essentiële stap van ieder project is de voorbereiding. Tracht een goed beeld te vormen van volgende zaken:

  • Wat voor woning je wilt: grootte woning & perceel, type bebouwing, …
  • Welke technieken je wilt gebruiken: warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, …
  • Waar je wilt bouwen: de locatie bepaalt mee de totaalprijs maar kan ook beperkingen opleggen via de stedenbouwwetgeving
  • Materiaalkeuze: natuursteen of keramische tegels, dubbel- of driedubbelglas, alumium profielen of houten profielen, …

Op die manier heb je van bij de start een perfect zicht op alle kosten. Zo vermijd je dat je voor verrassingen komt te staan en heb je ook een goed dossier dat je eventueel kan bespreken met aannemers en/of architecten. Tracht daarbij een zo goed mogelijk beeld te scheppen van het eindresultaat – eventueel aangevuld met voorbeelden – en neem daarbij alle denkbare aspecten op. Alleen zo kan er een goed beeld gevormd worden van de totaalprijs en kunnen verrassingen vermeden worden.

Premies

De premies zijn de laatste maanden en jaren wat afgeslankt, maar toch valt er nog veel te rapen voor de slimme bouwers. Zo zijn er premies en verminderingen voor energiezuinige nieuwbouwwoningen, premies voor een warmtepomp en zonneboiler bij renovatie van bestaande woningen, enzovoort.

Alle nieuwbouwpremies ontdek je op de site van de Vlaamse Overheid.

Compact bouwenCompact bouwen

De oppervlakte van je woning is doorslaggevend voor het budget. Des te meer vierkante meters, des te hoger het budget. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de gemiddelde oppervlakte van nieuwbouwwoningen en appartementen in 2014 ‘nog maar’ netto 96m² bedroeg. Dat is maar liefst 10m² minder dan 2012. Exacte cijfers voor nieuwbouw zijn er niet, maar naar schatting bedraagt de bruto oppervlakte van een nieuwbouwwoning in 2014 gemiddeld zo’n 150 à 160m².

Voor deze trend zijn twee verklaringen: wie compact bouwt, hoeft niet te investeren in een grote bouwgrond en een compacte woning is ook energievriendelijk. Verwar ‘compact’ wel niet met ‘klein’: in een compacte woning kan je ook een groot ruimtegevoel creëren door de woning slim in te delen. Vermijd ook complexe structuren. In de meeste gevallen geldt: hoe eenvoudiger de structuur, hoe lager de bouwprijs.

Doordachte materiaalkeuze

Een tweede bepalende factor voor de totaalprijs is de materiaalkeuze. Kiezen voor een dure gevelsteen zorgt ervoor dat er niet voldoende budget overblijft om te investeren in hernieuwbare energie. Op vloerbekleding zit al gauw 10 à 20 euro verschil per vierkante meter wat dus ook aardig aantikt. Op een gemiddelde woning zit je zo al gauw met een meerprijs van 1.500 à 3.000 euro. Start met een goedkope vloer die enkele jaren meegaat en spaar intussen voor je droomvloer.

Ook qua binnenschrijnwerk zijn er grote prijsverschillen. Een standaard deur uit MDF kost je ongeveer 150 à 200 euro per stuk. Voor een gelakte deur tel je al gauw het dubbel neer en een deur uit gehard glas loopt op tot ruim 600 euro. Vermenigvuldig dat bedrag met het aantal deuren dat je nodig hebt en je spreekt opnieuw over een meerprijs van enkele duizenden euro’s. Ook op de keuken zitten er grote prijsverschillen. Kies je voor maatwerk en design of ga je voor een standaard keuken? Wil je enkel high-end toestellen en dure materialen gebruiken? Zo kan ook het werkblad aardig doorwegen op de prijs: een werkblad uit arduin kost rond de 125 euro per lopende meter, graniet start rond de 275 euro en composiet zelfs vanaf 350 euro. Een eenvoudig werkblad uit hout of inox kost je ‘maar’ tussen de 100 en 150 euro per lopende meter. Hetzelfde geldt uiteraard voor de badkamer. Voor een basic badkamer tel je makkelijk 7.500 à 10.000 euro neer. Wil je een design badkuip en hypermoderne meubels? Dan zal het je niet verbazen dat de prijs al snel verdubbelt. Maak een rationele keuze qua materiaalgebruik en laat je bijstaan door een bouwspecialist. Hij kan je advies geven, kent de gemiddelde prijzen voor alle onderdelen en kan je bijstaan zodat je geïnformeerde keuzes maakt. 

In ons lastenboek ontdek je de verschillende onderdelen van het bouwsysteem en je krijg meteen een goed zicht op de verschillende materialen.

Kijk vooruit

Toekomstgericht bouwen wil zeggen: rekening houden met diverse factoren. De energienormen zijn de laatste jaren sterk verstrengd en dat zal ook na 2020 niet anders zijn. Zorg er dus voor dat je nu al voldoende investeert in energiezuinige maatregelen. Een aantal centimeter extra isolatie maken een wereld van verschil voor je energieverbruik zonder dat het je budget uit zijn voegen doet barsten. Denk ook aan kinderen en aan je oude dag. Zal de woning nog voldoen aan je normen en eisen wanneer je kinderen krijgt? En wat als je wat ouder wordt en de trap niet meer op kan? Doe ook hier een beroep op een specialist: hij of zij weet het best waaraan een gezinswoning per leeftijdscategorie moet voldoen.

Zelf de handen vuil maken

Alle werken door een aannemer laten uitvoeren of zelf een handje toesteken: het speelt een grote rol in het totale kostenplaatje. Houd er wel rekening mee dat hoewel een specialist duurder is, de afwerkingsgraad ook navenant is. Pleisterwerk vereist bijvoorbeeld enige vaardigheid en ook elektriciteitswerken en de water- en gasleidingen laat je best over aan specialisten. Voorbereidingswerken en schilderwerken kan je dan weer wel zelf uitvoeren.

Lastenboek en meetstaat

Het lastenboek en de meetstaat zijn enerzijds een voordeel ten opzichte van renovatie: je weet namelijk perfect waar je aan toe bent terwijl er bij een verbouwing sprake kan zijn van onvoorziene kosten. Bovendien biedt een lastenboek en/of meetstaat je ook de mogelijkheid om offertes van verschillende aannemers en bouwondernemingen correct met elkaar te vergelijken. Alleen zo kan je de beste keuze voor jouw budget maken. Een goede tip is dan ook om zeker 3 à 5 offertes te verzamelen en deze te vergelijken op zowel prijs als kwaliteit. Ga goed na welke kosten al dan niet inbegrepen zijn en welke kosten extra zijn.

Sleutel op de deur bouwen

Wat maakt sleutel op de deur bouwen zo interessant voor jouw budget? Het grote voordeel is dat je met sleutel op de deur van begin tot einde omringd wordt door professionals. Jouw bouwadviseur tekent je woning mee uit, denkt mee rond de materiaalkeuze en technieken en kijkt vooruit, allemaal binnen de krijtlijnen van jouw budget. Ook de administratieve rompslomp wordt mee opgevolgd door je bouwadviseur wat heel wat stress wegneemt. Je werfleider ziet er dan weer op toe dat alle werken correct en tijdig uitgevoerd worden en is jouw unieke contactpersoon tijdens de werken.

Ontdek zeker ook onze andere artikelen waarin we een antwoord geven op de vraag “hoeveel kost mijn huis?”

Delen