Nieuwbouw: met of zonder kelder?

Nieuwbouw: met of zonder kelder?
24 mei 2017 -

Eigenaars die een nieuwe woning laten bouwen moeten heel wat beslissingen nemen in verband met de indeling van de verschillende ruimten. De eerste belangrijke beslissing betreft de bouw van een kelder. Waarom wel (of niet) kiezen voor een kelder?  En aan welke methode geef je de voorkeur? In dit artikel lees je er alles over.

Welke bouwmethode kies ik voor mijn kelder?

Om een kelder te bouwen moet het terrein eerst uitgegraven worden. Wanneer dat gebeurd is, zijn er drie mogelijke methodes om de muren van je toekomstige kelder te bouwen:

  • Een gemetselde kelder is financieel interessant, maar vereist wel omvangrijke werken om de kelder waterdicht te maken.
  • Een kelder in gewapend beton is waterdicht, maar ook redelijk duur.
  • Een prefabkelder hoef je enkel nog in de grond te plaatsen, maar is beperkt qua oppervlakte.

Ongeacht de methode die je kiest, zullen de muren van de kelder sowieso moeten rusten op een vloer in gewapend beton. Het kan dus interessant zijn om te kiezen voor betonnen muren om de bouwkost van je kelder te drukken.

Ook over de toegang tot de kelder moet je beslissen. In sommige huizen ligt die binnen, terwijl in andere huizen de kelder uitgeeft op de tuin en zelfs als garage kan dienen. Deze laatste optie hebben we trouwens in onze catalogus opgenomen voor een van onze  sleutel-op-de-deurwoningen.

Waarom wel of niet een kelder bouwen?

Het belangrijkste voordeel van een kelder is natuurlijk de extra oppervlakte die hij je oplevert. Het is een ruimte waar je niet alleen technische apparatuur kan installeren (verwarmingsketel, boiler, elektriciteitsmeter, warmtepomp,…), maar die ook kan dienen als washok of doe-het-zelfhoek. Veel bouwers beschouwen de aanwezigheid van een kelder daarom als een echte meerwaarde voor en huis.

Het is echter fout om te denken dat een ‘echt huis’ een kelder moet hebben. Veel recente constructies hebben er immers geen. Een kelder bouwen vereist namelijk graafwerken en het aanschaffen van extra materialen.

Houd er ook rekening mee dat de bouw minder lang duurt als je geen kelder bouwt. Zonder kelder heb je trouwens minder kans op vochtproblemen, die het gevolg kunnen zijn van een slechte uitvoering. De kelder is bovendien de eerste ruimte die getroffen wordt door overstromingen. Nieuwe werken uitvoeren om zo’n situatie te verhelpen zal een niet verwaarloosbare som geld kosten.

Of je nu voor een kelder kiest of niet, Woningen Blavier biedt je de sleutel-op-de-deurwoning die je zal bekoren. Aarzel niet om contact op te nemen met onze experten voor meer informatie.

Delen