Kies voor duurzaamheid tijdens elke fase van je bouwproject

4 oktober 2017 -

Een duurzame woning bouwen of renoveren gaat verder dan op het dak zonnepanelen installeren of de woonkamer verwarmen met een pelletkachel. Wil je écht duurzaam bouwen, dan moet je er tijdens elke fase van je bouwproject rekening mee houden.

Praat erover met je architect voor je begint te bouwen

Wacht niet met aan het milieu denken tot je de eerste steen van je nieuwe woning legt. Steek de koppen samen met je architect en je aannemer en bespreek eenvoudige, maar belangrijke vragen zoals de oriëntatie van de kamers en de lichtinval tijdens de dag. Zo kun je optimaal gebruikmaken van natuurlijk licht en warmte. Ruimtes die je niet hoeft te verwarmen zoals de garage, het washok of een gang, oriënteer je het best naar het noorden.

Duurzaamheid: de juiste bouwmaterialen

Ook de materiaalkeuze bepaalt hoe milieuvriendelijk je woning is. Kies bijvoorbeeld voor cellenbeton of gasbeton. Cellenbeton wordt gemaakt op basis van kalk, cement, zand en water en is duurzaam, recycleerbaar en onbrandbaar. Het is sterk en isoleert zeer goed, waardoor het een prima materiaal is voor ecologische woningbouw. Andere duurzame materialen zijn bijvoorbeeld natuurlijke verven, op basis van plantaardige olie of mineralen, en isolatiemateriaal in hennep.

Denk aan duurzaamheid tijdens de werken

De bouw van een duurzame woning laat je niet over aan om het even welke aannemer. Verzeker je ervan dat je in zee gaat met een partner die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Een goede aannemer houdt ook tijdens het bouwen rekening met je water- en energieverbruik en gaat elke vorm van verspilling uit de weg.

Nuttige tips voor je budget

Een duurzame woning bouwen levert niet alleen heel wat ecologische voordelen op, maar ook financiële. Dat duurzaamheid synoniem staat voor onbetaalbaar, is dan ook een mythe. Zo is het bijvoorbeeld erg duurzaam om een douche te installeren in plaats van een bad (dat meer water verbruikt) en om te kiezen voor een goedkopere carport in plaats van voor een garage.

Je merkt het: kiezen voor duurzaamheid is eenvoudig en haalbaar voor iedereen. Wil je een duurzame sleutel-op-de-deur-woning bouwen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de bouwexperts van Blavier.

Delen