De cruciale rol van een notaris bij de bouw van een woning

6 december 2017 -

Je droomhuis tot leven zien komen is een onbeschrijflijk gevoel! Maar een woning bouwen volgens jouw wensen en persoonlijke voorkeuren is een project dat uit verschillende belangrijke stappen bestaat. Het is daarbij cruciaal om op elk moment aandachtig en nauwgezet te werk te gaan. Daarom is de hulp van een notaris geen overbodige luxe.

Begeleiding en transparantie

Elk nieuwbouwproject begint bij de aankoop van bouwgrond. Daar komen heel wat administratieve stappen bij kijken. Omdat die vaak complex kunnen zijn, is het nuttig om een beroep te doen op een notaris.

De eerste stap is het nagaan van de verschillende stedenbouwkundige voorschriften om te weten te komen of het überhaupt wel toegelaten is om op de bouwgrond in kwestie een woning te bouwen. Tijdens deze fase is het ook mogelijk om een stedenbouwkundig attest aan te vragen. Dat is een soort facultatieve, voorafgaande vergunning die een bijkomende zekerheid biedt. Vervolgens moet je de bouwaanvraag indienen om een stedenbouwkundige vergunning te kunnen krijgen. Deze vergunning geeft je het recht om te bouwen, verbouwen, slopen, …

Net zoals Blavier zich engageert om je te begeleiden tijdens je bouwproject, kan een notaris met zijn persoonlijk advies nuttige hulp bieden bij het verwerven van je bouwgrond. Een notaris is bovendien een vertrouwenspersoon bij wie je terechtkunt voor juridische vragen in verband met de verschillende administratieve stappen die je moet zetten.

Kosten en erelonen van een notaris

Sinds enige tijd zijn de erelonen van notarissen onderworpen aan 21 % btw, net zoals tal van andere professionele diensten. De erelonen van notarissen zijn grotendeels wettelijk vastgelegd en zijn dus overal dezelfde, ongeacht het kantoor dat je kiest. Je spaart dus niets uit door naar een andere notaris te gaan.

Met zijn advies behoedt een notaris je voor overbodige administratieve kosten. Ook vermijd je boetes omdat het dossier van je bouwaanvraag bijvoorbeeld niet in orde is door een fout of een vergetelheid.

Wil je meer weten over de verschillende stappen van een nieuwbouwproject en de rol die een notaris daarbij kan spelen? Aarzel niet om contact op te nemen met onze bouwexperts.

Delen