Onze tips om je huis winterklaar te maken
De winter komt altijd sneller dan verwacht en zeker in ons land kan het weer echt onvoorspelbaar zijn. Gelukkig is een huis dat volgens de regels van de kunst gebouwd is goed gewapend tegen guur weer. Toch moet je elke woning vóór de eerste vrieskou winterklaar maken. In dit artikel vertellen we je graag hoe je dat aanpakt. We coveren het hele plaatje: binnen, buiten en de tuin. Zo kun je tijdens de de koude maanden zorgeloos cocoonen en blijft je huis intact tot het knoppen van de bomen.
De buitenkant van je huis winterklaar maken
Goten en afvoerpijpen
Begin op je dak met het ontstoppen van de dakgoten en afvoerpijpen. Het risico bestaat namelijk dat ze verstopt geraakt zijn door dode bladeren. Tip: er zijn in de handel roostertjes en filters voor afvoerpijpen verkrijgbaar. Handig!
Waterleiding
Heb je buiten een waterkraantje? Zorg dan dat de leidingen leeg zijn en isoleer ze zowel binnen als buiten. Vergeet niet om de klep en de kraan te sluiten. Op die manier voorkom je schade aan de leidingen.
Verwarmingssysteem
Vraag tijdig een onderhoud van je verwarmingssysteem aan. Een panne in de winter komt erg ongelegen. Heb je een ketel op stookolie? Dan is een jaarlijks onderhoud verplicht. Bij een gasketel is dat om de twee jaar in Vlaanderen en om de drie jaar in Brussel en Wallonië. Het is verstandig om al tijdens de zomer een onderhoud aan te vragen. Dat is een kalme periode en zo vermijd je dat je lang moet wachten vooraleer de chauffagist bij jou kan langskomen.
Luchtafzuigsystemen
Check de toestand van zowel de dampkap in de keuken als van de ventilator in je badkamer. Is er iets defect, dan loop je het risico dat muizen ’s winters hun intrek nemen in de buizen.
Schoorsteen
Heb je een open haard of een kachel, dan is het om veiligheidsredenen verplicht om je schoorsteen te laten vegen. Dat is niet alleen evident en onvermijdelijk, na zo’n onderhoudsbeurt zal je haard ook veel beter werken.
Je huis binnen winterklaar maken
Radiatoren
Het is nu niet alleen het ideale moment om je radiatoren te ontluchten, maar ook om ze af te stoffen. Opgehoopt stof absorbeert namelijk de warmte. Vergeet zeker ook niet de plekkken tussen en achter je radiatoren.
Vensters
Wil je binnenshuis kunnen genieten van een maximum aan daglicht, dan moet je je ramen schoonmaken. Verwijder zeker ook alle spinnenwebben en let op als je ’s avonds je ramen nog openzet.
Herfstschoonmaak
Waarschijnlijk heb je al gehoord van de grote lenteschoonmaak. Nochtans zou het logischer zijn om in het najaar je huis grondig te poetsen. Tijdens de koude maanden breng je namelijk veel meer tijd binnenskamers door. Sorteer dus eens ál je spullen: kleding, boeken, papieren, kranten, speelgoed, medicijnen, servies, elektrische apparaten …
Verplaats ook je meubels om de vloer te dweilen en maak je kasten en legplanken leeg om ze af te stoffen. Als je dan toch bezig bent, kun je maar beter ook je plafond eens schoonmaken. Klaar? Dan kun je met een gerust gemoed aan de winter beginnen.
Je tuin winterklaar maken
Inspecteer de bomen in je tuin. Bij hevige storm kunnen er namelijk takken afbreken en op je dak terechtkomen. Voorkomen is beter dan genezen en dus is het een goed idee om gevaarlijke takken preventief te snoeien.
Leg een voorraad strooizout aan om bij de eerste sneeuwval je oprit of trottoir ijsvrij te maken. Je bezoekers en je buren zullen je dankbaar zijn.
Nog enkele extra tips:
- Doe al wat werk in de tuin en plant bollen die in het voorjaar zullen bloeien.
- Graaf zomerbollen uit en bewaar ze beschut van licht en vrieskou.
- Ontkoppel je tuinslangen en berg je tuinmeubillair op.