Pvc, aluminium of hout: welk materiaal kies ik het best voor mijn ramen en deuren?

8 mei 2018 -

Je ramen en deuren stellen je misschien wel voor de moeilijkste keuze wanneer je een woning bouwt. Niet alleen geven ze je bezoekers een eerste indruk van je huis, ze zijn bovendien cruciaal om je veiligheid te garanderen én ze dragen bij aan de isolatie van je woning. Welk materiaal je dan het beste kiest voor je buitenschrijnwerk? Dat helpen we je graag uitvissen.

Isolatie: de U-waarde van je toekomstige ramen en deuren

Om te weten of ramen en deuren goed isoleren, kun je het best hun U-waarde nagaan. Deze waarde drukt de warmtedoorgangscoëfficiënt uit. Hoe hoger de waarde, hoe meer koude of warmte er wordt doorgegeven. De U-waarde wordt bepaald door de isolatiewaarden van je profielen en beglazing in hun onderlinge verhouding in oppervlakte. Met dikkere en geïsoleerde profielen in combinatie met driedubbel glas behaal je de laagste u-waardes.

Veiligheid voor alles!

Je wilt natuurlijk niet dat je huis een makkelijk doelwit wordt voor inbraken. Gelukkig kun je met de kwaliteit van je ramen en deuren al flink aan inbraakpreventie doen. Een (cilinder)slot, stevig veiligheidsbeslag, scharnieren die je niet kunt loswrikken, een anti-inbraakbeugel en een deurspion zijn alvast een goed idee. Ook een  domoticasysteem met aanwezigheidssimulatie (bijvoorbeeld: bediening van je rolluiken) kan hiertoe bijdragen.

Aluminium

Aluminium is een stevig, duurzaam en onderhoudsvriendelijk materiaal. Het vormt daarom een prima beveiliging tegen inbraak,de thermisch-isolerende eigenschappen zijn minder goed dan die van hout of Pvc. Vooral voor moderne woningen is aluminium een populaire keuze door zijn slanke en scherpe profielen. Bovendien laat het grotere overspanningen toe, wat vooral met ruime glasgevels bijzonder handig is. Speciale vormen creëren is echter moeilijker dan met hout. Tot slot zal aluminium niet snel verkleuren en is het minder vatbaar voor krassen. Als er toch krassen op komen, zijn die wel een stuk moeilijker bij te werken.

Hout

Hout is een warm en natuurlijk product dat vooral gewild is voor klassiekere bouwstijlen. Net omdat het een natuurlijk materiaal is, vergt het meer onderhoud. Zo moet je het beschermen tegen de zon en het regelmatig beitsen en verven. Bovendien is de kans op onvolkomenheden zoals kleurverschillen of wormgaatjes groter, maar dat kan ook erg charmant zijn. Als je kiest voor eik of een exotische soort die behandeld is tegen schimmels, insecten en vocht, is hout wel een duurzame keuze, in die zin dat het lang meegaat. Je kunt je raamkozijn en deuren verven en krassen werk je makkelijk weg. Voor gebogen vormen is hout ook bijzonder geschikt. De prijs zit in de grootorde van aluminium.

Pvc

De meest budgetvriendelijke keuze is pvc. Bovendien is dit een erg onderhoudsvriendelijk materiaal. Het is bestand tegen corrosie en isoleert goed. Pvc is erg veelzijdig: er is een uitgebreide kleurkeuze en je hebt evengoed pvc-profielen in aluminium- of houtlook. Het nadeel is dan weer dat pvc onderhevig is aan temperatuurschommelingen en het minder geschikt is om in gebogen vormen te verwerken. Omdat het relatief zwak materiaal is, wordt het meestal versterkt door gegalvaniseerd staal in de profielen aan te brengen.

Plaatsing van je ramen en deuren is minstens even belangrijk

Je kunt je keuze baseren op je persoonlijke smaak, je budget of die eigenschappen die jij belangrijk vindt. Ongeacht het materiaal dat je kiest, is de installatie van je ramen en deuren van groot belang om een optimale isolatie en veiligheid te waarborgen. Ga dus alleen in zee met betrouwbare vakmensen.

Ben je van plan om een sleutel-op-de-deurwoning te bouwen en wil je meer weten over welke voordeuren en ramen er mogelijk zijn bij Blavier? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Onze bouwadviseurs geven je graag meer inlichtingen.

Delen