Budgettips

bouwkosten en prijs wat kost mijn huisEen eigen huis bouwen, of kopen, is één van de grootste investeringen die je in je leven doet. Je wil er dan ook het maximum uithalen. “Wat kost mijn huis?” is dan ook meestal de eerste vraag die klanten ons stellen. Een aantal tips om goedkoop te bouwen zijn daarbij ook altijd heel welkom. Een magische formule voor goedkoop bouwen bestaat jammer genoeg niet. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kan doen om de bouwkosten en je budget onder controle te houden!

Hoeveel kost mijn huis?

De belangrijkste tip om je bouwbudget onder controle te houden, is zonder twijfel een goede voorbereiding. Het is belangrijk om je goed te informeren over alle bouwkosten waarmee je te maken krijgt bij het bouwen van je huis. Doe dit best ook voordat je de bouwvergunning indient. Eenmaal de bouwvergunning goedgekeurd is, kan je aan de woning niet zo veel meer aanpassen. Besparen op het bouwbudget wordt op dat moment dan ook een moeilijke klus.

Bespreek elke belangrijke stap met een bouwexpert. Hij of zij kan je wijzen op de impact van bepaalde keuzes op je budget. Neem bijvoorbeeld dat je een perfect stukje bouwgrond hebt zien liggen. Leggen de bouwvoorschriften bepaalde beperkingen op? Is de grond stevig genoeg? Is de grond vlak of hellend? … Elk element heeft invloed op je bouwbudget. Een bouwadviseur helpt je dan ook om hier een duidelijk beeld van te krijgen. Zo kan je bewustere keuzes maken en hou je de kostprijs van je nieuwe huis onder controle.

Denk niet alleen aan de investering die je nu moet doen, maar ook aan je budget op langere termijn. Bepaalde investeringen zorgen ervoor dat je later minder kosten hebt aan verwarming. Of misschien kan je bepaalde werken uitstellen tot een paar jaar later zodat je ondertussen nog wat kan sparen?

Ben je handig, heb je een beetje tijd en wil je besparen op je bouwbudget? Dan kan je overwegen om een aantal afwerkingen zelf uit te voeren. Door zelf de vloeren te leggen of de elektriciteit te installeren, kan je al heel wat besparen.

sleutel-op-de-deur-zelf-werken-uitvoeren1

Goedkoop bouwen

Heb je een goed overzicht van alle bouwkosten van je bouwproject en wil je vooral de bouwwerken zo goedkoop mogelijk houden? De oppervlakte van de woning is de belangrijkste factor die de kost van je woning bepaalt, maar ook de architecturale keuzes die je maakt kunnen een grote invloed hebben. Alle keuzes bespreken zou ons te ver leiden, maar we zetten graag even de belangrijkste op een rijtje:

  • Garage: Een garage in de woning is niet zo efficiënt qua isoaltie en luchtdichtheid, een garage naast of los van de woning is ook een zware kost. Overweeg daarom of je kan leven zonder garage of met een carport.
  • Gevelafwerking: Een afwerking in gevelstenen is vaak de goedkoopste methode. Smaken verschillen natuurlijk, maar wees je ervan bewust dat een keuze voor alternatieve materialen zoals sidings, pleiserwerk of zink vaak een meerkost van ettelijke duizenden euros betekenen.
  • Daktype: Een klassiek zadeldak is vaak de goedkoopste oplossing, vooral als het toelaat om de woning iets minder hoog te bouwen en je het volume onder het dak gebruikt voor de kamers op de bovenverdieping. Een plat dak of een 4-vlaksdak zijn al snel een pak duurder.
  • Ramen: de laatste jaren is er een trend naar grotere ramen zoals bijvoorbeeld een groot schuifraam naar het terras of een raampartij rond de voordeur. Niet alleen is er de meerprijs van de ramen, vaak vereisen deze ook extra versteviging van de structuur van de woning, wat ook een extra kost met zich meebrengt.

sod-budgettips-nieuwe-woning-bouwen1

Ook hier geldt dat een goede voorbereiding veel waard is. Er zijn geen juiste of verkeerde keuzes. Maar het is wel belangrijk om goed doordachte en bewuste keuzes te maken zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Bespreek met je architect en bouwadviseur waar je de accenten wil leggen voor jouw huis en op welke elementen je liever bespaart.

De vraag “wat kost mijn huis”, die stel je dus best zo vroeg mogelijk, zo ben je het beste voorbereid!

Meer weten over budget en voorbereiding van je bouwproject?

Je vindt hier extra info over :

Kent het budget geen geheimen meer voor jouw, lees dan meer over onze professionele dienstverlening en onze focus op klantentevredenheid!