Waar zijn de bouwgronden het goedkoopst?

12 februari 2016 -

Je hebt enkele jaren flink gespaard en staat nu op het punt om aan hét project van je leven te beginnen: een eigen huis bouwen. Een comfortabele woning die groot genoeg is voor je gezin en die makkelijk decennialang meegaat. Voor je begint te dromen, moet je natuurlijk wel een bouwgrond hebben. Bouwgronden zijn over het algemeen erg duur – en er zijn er almaar minder – maar wie goed zoekt, kan toch goedkope bouwgrond aantreffen. Volg even mee …

Beste streken en plaatsen voor goedkope bouwgrond

De ligging van de kavel is bepalend voor de uiteindelijke kostprijs van de bouwgrond. De prijs wordt verder bepaald door de oppervlakte, de oriëntatie, de staat van het terrein …

De gemiddelde prijzen van bouwgronden verschillen sterk per gewest, provincie, gemeente en zelfs buurt. Zo is Vlaanderen over het algemeen duurder dan Wallonië, maar niet zo duur als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Stedelijke gebieden, en bouwkavels in de kern van een dorp, zijn duurder per vierkante meter dan landelijke percelen. In Ukkel betaal je gemiddeld 862 euro per vierkante meter – de hoogste prijs van het land. Maar ook de goedkoopste gemeente van Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, blijkt verrassend duur: 484 euro/m2. Voor een lap grond op het grondgebied van de stad Antwerpen betaal je ter vergelijking 335 euro/m2, evenmin een koopje.

Toch hoef je niet te wanhopen, want op bepaalde plaatsen betaal je heel wat minder voor bouwgrond. In het zuiden van Oost- en West-Vlaanderen, maar ook in Limburg en de Kempen, vind je bouwgronden voor gemiddeld minder dan 100 euro per vierkante meter.

Zoektocht naar betaalbare bouwgrond

De zoektocht naar een goedkope bouwgrond die aan al je eisen voldoet, is vaak complex en langdurig. Want uiteraard wil je niet zomaar elke bouwgrond. Al is het goedkoper bouwen aan de andere kant van het land, de kans is klein dat je die drastische stap ook echt zet.

Daarom raden we je aan om te rade te gaan bij een expert die je op weg kan helpen in de zoektocht naar een geschikt lapje grond tegen een betaalbare prijs. Woningen Blavier helpt je graag verder. Dat doen we door zelf bouwgronden te koop aan te bieden. Of je nu op het platteland wil wonen of liever een perceeltje vindt aan de rand van de stad, Blavier heeft bouwgronden die aan jouw voorkeuren voldoen.

Delen