Wat betekent het bouwverlof voor jouw bouwproject?

9 juli 2014 -

Het is zomer, en dan heeft (bijna) iedereen vakantie. Jij droomt van je deugddoende verlof, en misschien ga je wel op vakantie. Ook het bouwverlof start elk jaar weer in de maand juli. Een periode van 3 weken waarin de meeste bouwwerken stilliggen en dat kan natuurlijk ook een impact hebben op jouw bouwproject. Je leest in dit artikel wanneer het bouwverlof precies valt en wat de gevolgen zijn voor jouw (sleutel op de deur) project.

Bouwverlof: 3 weken in juli en 2 weken in december

De bouw is, net zoals het onderwijs, één van de sectoren waarin het verlof op sectorniveau geregeld wordt. Voor de bouw betekent dit dat de confederatie bouw per regio de planning van het bouwverlof bepaalt en dit voor 3 weken in de maand juli en 2 weken in de kerstperiode. Het bouwverlof is geen verplichting, het is een regeling, maar geen wetgeving. Niettemin wordt deze regeling vrij strikt opgevolgd door het overgrote deel van de bouwbedrijven.

Die strikte opvolging heeft zo zijn redenen. In de bouw wordt veel op maat gewerkt, en daarvoor zijn “verse producten” nodig (denk aan betonproducten die ter plaatse verwerkt worden,  chape, …). Het is dus moeilijk om als enkeling toch door te werken. Als bouwbedrijf ben je afhankelijk van je leveranciers, onderaannemers, … en dus kan je de verlofregeling maar beter op elkaar afstemmen.

Bouwverlof: strikt opgevolgd, maar regionale verschillen

We begrijpen dus waarom het bouwverlof zo strikt opgevolgd wordt. Dat wil daarom niet zeggen dat het bouwverlof ook overal in België gelijktijdig valt. In de meeste regio’s begint het bouwverlof op 7 juli (Antwerpen, Leuven, Sint-Niklaas) of op 14 juli (Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Limburg). Uitschieters in die planning zijn Brussel-Halle-Vilvoorde, waar de bouwvakantie al begint op 30 juni (en 4 weken duurt) en Hamme en Lokeren, waar ze er pas op 21 juli aan beginnen.

Bouwverlof: een impact op jouw Blavier-woning?

Ja, het bouwverlof heeft inderdaad een impact op jouw project. Om de diverse bouwprojecten efficiënt te kunnen opvolgen, stemt Blavier zijn verlofperiodes ook af op die van de sector, hoewel we wel een gemiddelde nemen over de verschillende regio’s. Zodoende heeft ook jouw projectleider een vakantie van 3 weken. Als je je woning in Vlaanderen bouwt, zal hij in verlof zijn van 14 juli tot en met 3 augustus.

Hoewel er hier of daar wel eens een enkele vakman aan het werk zou kunnen zijn, is de kans klein dat de werken gedurende deze periode vorderen. Bovendien ligt tijdens deze 3 weken ook de bouwtermijn stil. Wat bedoelen we daarmee? In je contract met Woningen wordt de bouwtermijn bepaald. Dat is de termijn die nodig is om jouw woning te bouwen; deze wordt uitgedrukt in een aantal werkdagen. Tijdens de bouwvakantie blijft de teller van deze dagen even stilstaan. Maar niet getreurd, na het bouwverlof begint jouw projectleider weer met een brede glimlach jouw project te coördineren …

Delen