Wat kan je bouwen met een bouwbudget van 150.000 euro?

22 april 2015 -

Woning bouwen met een bouwbudget van 150.000 euro?

Het eerste wat je doet als je bouwplannen hebt, is je budget opstellen. Je bouwbudget bepaalt immers wat voor woning je kan bouwen. Een bouwproces bestaat dan ook uit heel wat compromissen. Kies je voor een grote woning met eenvoudige materialen of mag het wat compacter zodat je luxueuzere materialen kan gebruiken? Wij schetsen een realistisch beeld en helpen je om belangrijke knopen door te hakken.

Het ‘netto’ bouwbudget

Een eerste belangrijke nuance die we moeten leggen, is dat je van je bouwbudget een deel moet aftrekken voor bijkomende kosten. Zo moet je met volgende kosten rekening houden:

 • Ereloon architect – ± 5%
 • Btw – 21% op de nettoprijs
 • Eventuele studies: grondsondering, EPB en ingenieursstudie – € 2.700 à 3.600
 • Aansluiten van nutsvoorzieningen – € 2.500 à 5.000
 • Veiligheidscoördinatie – € 1.500

Meer informatie over de extra kosten van een woning kan je hier raadplegen.

Na aftrek van deze kosten weet je dus wat je reële bouwbudget is en hoeveel dus in de woning zelf gestopt kan worden. Als we een rekensommetje maken met de bovenstaande prijzen, dan komen we uit op een reëel bouwbudget van ongeveer € 110.000:

 • 5% ereloon = € 5.500
 • 21% btw = € 23.100
 • Studies, grondsondering en veiligheidscoördinatie = € 8.500

De bijkomende kosten bedragen in totaal dus zo’n € 37.100. Als we dan even kijken wat je zoal kan bouwen tussen € 100.000 en € 110.000 vinden we zowel moderne als klassieke woningen die binnen het budget vallen.

 

goedkope_woning_bouwen_-_bouwbudget_150000euro
€115.860

goedkoop_bouwen_-_betaalbare_sleutel_op_de_deur_woning

€104.975 

Deze modellen zijn uiteraard louter illustratief. Ieder model kan volledig naar wens aangepast worden op vlak van materialen maar ook op vlak van indeling. Ook de afmetingen kunnen aangepast worden om binnen de afmetingen van jouw bouwperceel te vallen. Zo kan je in samenspraak met onze architect ieder model naar wens aanpassen.

sleutel_op_de_deur_woning_op_maat_gebouwd

 

De bewoonbare oppervlakte

Er wordt wel eens gezegd dat je € 1.300/m² moet rekenen. Veel hangt natuurlijk af van de gebruikte materialen en technieken, de hoeveelheid isolatie, enzovoort. Voor een netto bouwbudget van 110.000 mag je rekenen op een totale bewoonbare oppervlakte van ongeveer 100 à 120m² waarbij het gelijkvloers 65m² telt en de eerste verdieping zo’n 50m².

De bouwmaterialen

Naast de oppervlakte is de materiaalkeuze de meest bepalende factor voor de totaalprijs van je woning. Een woning bouwen voor 150.000 (extra kosten inclusief) is perfect mogelijk. Je moet er echter wel bewust van zijn dat je voor die prijs geen glazen designtrap, inloopdouche of marmeren keuken kan verwachten. Minder luxueus staat echter niet gelijk aan minder goed. Voor ieder onderdeel van de woning heb je de keuze uit diverse duurzame materialen waarvan de kwaliteit gegarandeerd is. In plaats van marmer kan je dus kiezen voor natuursteen of keramische tegels. De glazen designtrap vervangen door een stevige houten trap zal je ook heel wat besparen, net als het kiezen voor een eenvoudige douche in plaats van een luxueuze inloopdouche.

Een slimme materiaalkeuze biedt je dus heel wat mogelijkheden naar de verdere bouw van je woning. Je kan kiezen voor luxueuze materialen, maar dan zal je moeten inboeten aan ruimte. Kies je voor minder luxueuze materialen, zoals keramische tegels i.p.v. marmer, dan kan je iets groter bouwen en eventueel meer investeren in isolatie. Zo zijn er dus heel wat posten waar je slim kan besparen:

 • binnendeuren
 • vloerbekleding
 • keuken en toestellen
 • trap
 • schrijnwerk
 • badkamer

Zowel de materialen uit ons middensegment als de luxueuze materialen worden onderworpen aan strenge eisen wat hun kwaliteit garandeert.

Ecologisch bouwen

Duurzaam en ecologisch bouwen vraagt een extra investering. Iedere sleutel op de deurwoning die Blavier bouwt, is voorzien van een standaard performant pakket bestaande uit:

 • 10cm polyurethaan (PUR) isolatie in de vloer
 • 10cm polyurethaan (PUR) isolatie in de muren
 • 22cm minerale wol in het dak
 • een ventilatiesysteem van het type C+ Evo
 • een hoogwaardige luchtdichtheid + blowerdoortest

ecologisch_en_duurzaam_bouwen

Hierdoor voldoet jouw woning aan de verstrengde energienormen wat meteen ook een antwoord biedt op de vraag “kan ik beter bouwen of renoveren?”. Om dezelfde energieprestaties te behalen in een bestaande woning, zal je heel wat moeten investeren waardoor je uiteindelijk meer betaalt voor je ‘oude’ woning dan voor een nieuwe sleutel op de deurwoning. Heb je toch interesse in zonnepanelen, vloerverwarming en andere ecologische en energiebesparende opties? Dan bekijken onze bouwadviseurs met plezier de mogelijkheden binnen jouw budget.

En dan nog dit…

Eén van de beste manieren om te besparen op je bouwproject is door zelf bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Voer je bepaalde werkzaamheden zelf uit? Dan kan je misschien toch investeren in die inloopdouche waar je altijd al van gedroomd hebt. Of misschien bespaar je wel genoeg om een warmtepomp te plaatsen en zo te besparen op je energieverbruik. Zie je door de bomen het bos niet meer? Of wil je een situatieschets op maat van jouw budget en plannen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze bouwadviseurs. Je kan ook steeds onze gratis catalogus downloaden waar je naast de verschillende plannen en prijzen ook inspiratie kan opdoen met tal van voorbeelden en modelwoningen. Tot slot geven we je ook nog praktische tips en bouwadvies mee.

Vraag nu je gratis catalogus aan en start met het plannen van jouw droomwoning!

Delen