Welke bijkomende kosten zijn er verbonden aan het bouwen van een woning?

huis kopen
3 november 2014 -

Wat kost mijn huis? Informeer je op voorhand over de bijkomende kosten

Wanneer je een woning bouwt, moet je naast de eigenlijke bouwkosten ook rekening houden met andere indirecte kosten. Elk bouwproject is immers onderworpen aan wettelijke verplichtingen, die extra kosten met zich meebrengen bovenop de algemene bouwkosten.

Je laat je dus best vooraf goed informeren: zo weet je van bij het begin welk (bouw)budget je moet vrijhouden en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Een overzicht van de extra kosten van je bouwproject:

  • Btw bouw: Op een nieuwbouwproject betaal je quasi steeds BTW. Hou er dus rekening mee dat er bovenop de nettoprijs voor de bouw van je woning, nog 21% btw bijkomt.    
  • Bijkomende kosten bouwgrond: ook op je bouwgrond betaal je bijkomende kosten. Denk aan de registratiekosten, aktekosten en het ereloon van de notaris.
  • Kosten architect: De architectkosten kunnen variëren van de ene architect tot de andere, en in functie van de opdracht die hij krijgt. Zo betaal je bij een renovatie een hoger percentage dan bij een nieuwbouw en de kost bij een nieuwbouw is ook afhankelijk van het feit of de architect zelf het lastenboek moet opstellen en prijsoffertes moet bijeen zoeken. Als je kiest voor de sleutel op de deurformule met een bouwbedrijf, dan rekent de architect vaak -/+ 5%. Maar je informeert je hoe dan ook best op voorhand bij jouw zelfstandige architect. 
  • Studies: grondsondering, EPB en ingenieursstudie: Voor deze 3 studies samen reken je best op € 2.700 à 3.600 incl. btw.
    • Grondsondering: Voor je een nieuwe woning begint te bouwen, moet je een grondsondering laten uitvoeren in de implantatiezone van je toekomstige woning. Die sondering geeft je meer informatie over het draagvermogen van de grond en het niveau van het grondwater. De resultaten van deze grondsondering bepalen welke fundering je nodig hebt voor voldoende stabiliteit van je woning.
    • EPB studie: Sinds enkele jaren is het verplicht om bij elk nieuwbouwproject een EPB studie (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) uit te voeren. Hiervoor moet zowel voor de werken een startverklaring (incl. gedetailleerd verslag) als na de werken een definitief verslag ingediend worden bij de gemeente. Je kan deze studie zelf coördineren of door Blavier laten beheren. De verslagen zelf worden in de meeste gevallen opgesteld door een externe verslaggever of door de architect.
    • Ingenieursstudie: Op basis van de resultaten van de grondsondering en het type project, wordt bepaald of een ingenieursstudie nodig is voor de funderingen en/of de structurele elementen van de woning. De studie van de ingenieur wordt dan geïntegreerd in de plannen van de architect.
  • Veiligheidscoördinatie: De veiligheidscoördinator zorgt zowel voor een aantal veiligheidsmaatregelen op de werf als voor de nodige administratie, waaronder het postinterventiedossier dat je bij de oplevering van de woning ontvangt. Beiden zijn wettelijk verplicht en als bouwheer moet je voor de start van de werken een veiligheidscoördinator aanduiden. Dit kan zowel via Blavier als in eigen beheer. Je rekent hiervoor best zo’n € 1.500 incl. btw.
  • Nutsvoorzieningen: Onder nutsvoorziening verstaan we de aansluitingen van water, elektriciteit en/of gas. Hiervoor kan je terecht bij de lokale intercommunales en de prijzen verschillen dan ook sterk per regio. Uiteraard hangt de totaalprijs ook af van het feit of je een gasaansluiting nodig hebt. In de meeste gevallen zal deze prijs schommelen tussen de € 2.500 en € 5.000. Tip: informeer je zo snel mogelijk bij de gemeente waar je gaat bouwen.

Goed begonnen is half gewonnen …

Een goede voorbereiding is het fundament van een geslaagd bouwproject! Hoe meer informatie je op voorhand hebt, hoe minder kans dat je tijdens de bouw voor verrassingen komt te staan. Daarom voorziet Blavier systematisch een compleet en gedetailleerd lastenboek met alle gebruikte materialen en technieken. Zo weet je meteen wat er voorzien is voor jouw bouwproject.

Delen