Welke looptijd moet je kiezen voor je woonkrediet?

11 mei 2016 -

De kogel is door de kerk: je wil, zoals de meeste Belgen, graag een huis kopen of bouwen en gaat daarvoor een hypothecaire lening aan. Maar voor je je op dit fantastische project stort, moet je goed nadenken over de looptijd van die lening. We geven je in dit artikel alvast enkele waardevolle tips om de juiste looptijd te kiezen.

Een lange of korte looptijd kiezen?

Er is niet zoiets als dé beste looptijd voor een hypothecair krediet. De meest geschikte termijn in jouw situatie is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe veel geld ga je lenen? Hoe veel marge heb je financieel? En welke rentevoet rekent de bank aan?

Over het algemeen ligt de looptijd van een lening om een huis te kopen of te bouwen, tussen de 10 en de 30 jaar. Vaak lijkt een terugbetaling op de lange termijn, bijvoorbeeld met een looptijd van 25 of 30 jaar, erg voordelig, omdat de maandelijkse terugbetalingen lager zijn. Toch moet je hiermee oppassen, want de uiteindelijke totale kostprijs van je lening wordt net hoger wanneer je de terugbetaling over een langere periode spreidt.

Nadelen van een (te) lange looptijd

Een lening van 30 of 40 jaar heeft een bijkomend nadeel: ze is gekoppeld aan een beduidend hoger vast tarief dan een lening met een korte looptijd. Het tarief verhoogt naarmate de looptijd langer wordt. Met een hoge interestvoet duurt de afbetaling van het geleende kapitaal bovendien langer. Bij een lening van 40 jaar heb je pas na 30 jaar de helft van het kapitaal afgelost, bijvoorbeeld. De kans bestaat dus dat je nog aflossingen moet doen wanneer je al aan de renovatie van je woning begint …

Ook de schuldsaldoverzekering die je samen met je woonkrediet afsluit, zal duurder zijn wanneer je een lange looptijd kiest. Banken en verzekeraars stellen namelijk minder interessante voorwaarden in dat geval.

Dan maar een lening met een korte looptijd nemen? Overschat je financiële slagkracht toch niet! Hoe korter de looptijd, hoe hoger de afbetalingen. Je moet voldoende marge voorzien, zodat je aflossingen je niet te veel worden.

Advies?

Wil je persoonlijk advies? De bouwexperts van Blavier staan voor je klaar met persoonlijk advies over de praktische én financiële kant van de zaak. 

Delen