Welke soorten gevelbekleding kun je kiezen?
Zelf je gevelbekleding kiezen is niet altijd zo makkelijk. Het is belangrijk om er goed over na te denken, want dit is een keuze die je misschien maar één keer in je leven maakt. Breng daarom de verschillende technische en esthetische parameters in rekening en vergelijk je keuzemogelijkheden. We geven je graag een overzicht van de verschillende soorten gevelbekleding.
De verschillende soorten gevelbekleding
Om je gevelisolatie af te werken bestaan er meerdere technieken en materialen: pleisterwerk, bakstenen, gevelplanken in hout of composiet, … Vooraleer je je keuze maakt, is het goed om advies te vragen aan je aannemer. Sommige gemeentebesturen geven namelijk de voorkeur aan de ene of andere vorm van gevelbekleding.
Pleisterwerk
Voordelen van pleisterwerk:
- Toegelaten in de meeste gemeentes
- Goedkoop
- Verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen
Nadelen van pleisterwerk
- Vervuilend
- Moeilijk te onderhouden met een hogedrukreiniger
Crepi: een ideale vorm van pleisterwerk voor je woning
Crepi is een mengsel op basis van cement. In onze contreien is het de meest gebruikte vorm van pleisterwerk voor gevelbekleding. Crepi is dan ook geschikt voor zowel moderne als traditionele bouwstijlen. Ook zijn er heel wat verschillende kleuren en texturen mogelijk.
Baksteen
In België zijn er enorm veel huizen in baksteen en daar is natuurlijk een reden voor. Al meer dan 6.000 jaar wordt baksteen gezien als een ideale gevelbekleding.
Bakstenen worden gemaakt van aarde op basis van rode en groene klei, gemengd met zand. Dit mengsel wordt in een oven gebakken bij 1.200 graden. Bakstenen in standaardformaat wegen ongeveer 2,5 kilo en zijn 5 x 10 x 22 cm groot.
Vandaag worden volle bakstenen vaak vervangen door holle bakstenen. Die isoleren beter en zijn lichter. Holle bakstenen hebben verticale perforaties en kunnen ook gebruikt worden voor de constructie van dragende muren.
Ook zogenaamde parementstenen, die je ook vaak in interieurs vindt, kun je als gevelbekleding gebruiken.
Voordelen van baksteen
- Duurzaam
- Brandveilig
- Goede thermische isolatie
- Laat de muur ademen
- Natuurlijk materiaal
Nadelen van baksteen
- Kans op scheurtjes
- Soms problemen met waterdichtheid
- Mogelijke verbindingsproblemen
- Isolatie is noodzakelijk
Gevelbekleding met platen
Je kunt je woning ook bekleding met een extra laag gevelplanken (schroten). Daarvoor kun je verschillende materialen gebruiken. Met gevelpanelen creëer je als het ware een ‘mantelmuur’ die de isolatie van je woning enorm ten goede komt. Gevelbekleding in natuursteen of baksteen moet je laten plaatsen door een metser, maar andere soorten gevelbekleding kan een dakwerker aanbrengen.
Gevelbekleding in hout
De afgelopen jaren is gevelbekleding in hout echt doorgebroken in België.
Voordelen van gevelbekleding in hout
- Goede thermische isolatie
- Esthetisch
- Ecologisch
Nadelen van gevelbekleding in hout
- Aangepast onderhoud nodig als je wil vermijden dat het hout grijs wordt
Plaatsing
Je kunt de gevelplanken op twee manieren plaatsen:
- Zoals in Scandinavië: traditioneel, verticaal georiënteerd
- Zoals in de Verenigde Staten: horizontaal georiënteerd
De Amerikaanse stijl is wijder verspreid dan de Scandinavische.
Houtsoorten
De meest gebruikte houtsoorten zijn duurzaam en bestand tegen een hoge vochtigheid. Vooral spar, red cedar, douglasspar, zeeden en populier zijn erg geschikt.
Gevelbekleding in composiet
Vandaag zijn er ook gevelplanken in composiet op de markt. Die zijn gemaakt van hout en pvc en zijn doorgaans van een uitstekende kwaliteit.
Voordelen van gevelbekleding in composiet
- Duurzaam
- Ecologisch (als het om gerecycleerd materiaal gaat)
- Vrij goedkoop
- Makkelijk te onderhouden
- Makkelijk te plaatsen
- Rot niet
- Niet gevoelig voor corrosie
Parementstenen
Als je van de authentieke uitstraling van natuursteen houdt, kun je opteren voor steenstrips. Die laten zich snel en makkelijk plaatsen, ook tijdens renovaties. Kom meer te weten over hoe je je gevelbekleding kunt reinigen.