Wikken en wegen: welke kleur baksteen kies je voor je gevelbekleding?

19 oktober 2015 - ,

Wie een nieuw huis bouwt, moet heel wat knopen doorhakken. Denk maar aan de kleur van de gevelsteen. De gevel is het visitekaartje van je woning en de kleur van de baksteen heeft dan ook een grote invloed op de uitstraling van je huis. Niets staat in steen gegrift, maar volgende tips zetten je alvast op weg naar een smaakvolle gevel.

Denk aan de stedenbouwkundige voorschriften

Of je nu voor een nieuwbouw kiest of renovatiewerken uitvoert aan een bestaande woning, je moet altijd rekening houden met de stedenbouwkundige voorschriften van jouw gemeente. Sommige steden en gemeenten leggen namelijk voorschriften op voor de kleur van de gevel. Soms moet je de kleur van je gevel afstemmen op die van de omringende huizen. We raden je dan ook aan om op voorhand navraag te doen bij de gemeente. Soms kun je een afwijking op de voorschriften aanvragen.

Het prijskaartje van de gevelbekleding

Je zult al snel merken dat de mogelijkheden quasi eindeloos zijn. Er bestaan honderden soorten gevelstenen en dan hebben we het nog niet over de kleur en stijl van de voegen gehad.

De totale prijs van je gevelbekleding wordt bepaald door tal van factoren: de kleur, de soort en het formaat van de steen. Een rode baksteen is bijvoorbeeld goedkoper dan zijn grijze evenknie. Dit prijsverschil is te wijten aan de toevoegstoffen en pigmenten die men moet toevoegen om de grijze tint te verkrijgen. Hoe intenser de tint, hoe meer pigment men moet gebruiken en hoe hoger het prijskaartje dus is. Ook wanneer je steen vervaardigd is door een speciaal bakproces, zul je meer betalen.

Daarnaast is de grootte van de steen bepalend. Een grote baksteen is duurder in aankoop maar dat prijsverschil heft zichzelf op bij de plaatsing. Er moeten nu eenmaal minder bakstenen gebruikt worden, waardoor de plaatsing sneller verloopt.

En wat met de kleur van de voegen?

Tot slot moet je rekening houden met de voegen. Een dunne voeg in dezelfde kleur als de baksteen? Of een dikke voeg in een contrasterende kleur? Jouw uiteindelijke keuze bepaalt mee de totaalprijs van de gevelbekleding. Algemeen genomen onderscheiden we drie kleurtypes voor het voegwerk:

  • De grijze basisvoeg is het goedkoopst.
  • Een voeg in crèmekleur of beige is iets duurder.
  • De kleur-op-kleurvoeg (ook ‘ton-sur-ton’ genoemd) is het duurste.

Eens je de bovenstaande zaken in overweging genomen hebt, hangt de keuze van de baksteen en voeg alleen nog af van je persoonlijke smaak en je budget. Nog een kleine tip: let er altijd op dat de kleur van je gevel in harmonie is met de kleur van je buitenschrijnwerk.

Onze online woningconfigurator geeft je de mogelijkheid om te kiezen uit een ruim aanbod gevels. Selecteer een woning en kies vervolgens het type steen en schrijnwerk. Zo kun je meteen een goed beeld vormen van je favoriete stijl.

Delen