Zo beperk je de kostprijs van je nieuwbouw

Zo beperk je de kostprijs van je nieuwbouw
20 januari 2015 -

Een nieuwbouw kost veel geld. Daar is iedereen het mee eens. Toch kun je de kostprijs binnen de perken houden door een aantal verstandige keuzes te maken. Bijvoorbeeld door compact te bouwen. Hoe kleiner de bewoonbare oppervlakte, hoe voordeliger voor je budget. Een goedkope nieuwbouw bestaat niet. De kostprijs van een bouwgrond alleen al is ontzettend hoog. Wil je je droomwoning realiseren én je budget respecteren, dan zul je moeten besparen.

De voordelen van een compacte woning

Wie compact bouwt, bouwt voordelig. Compact bouwen betekent zoveel mogelijk comfort voorzien op een zo klein mogelijke ruimte. Dat begint bij de architectuur van je woning. Heb je écht een garage nodig, of parkeer je je wagen op straat? Moet je slaapkameroppervlakte dertig vierkante meter bedragen of volstaat de helft? Ga per leefruimte na hoeveel plaats die mag innemen en laat je architect daarmee aan de slag gaan. Hij kan je trouwens ook helpen met de indeling van je droomhuis. Want ook dat is essentieel voor ruimteoptimalisatie.

Een energiezuinige woning is een goedkope woning

Een compacte woning heeft als voordeel dat ze gemakkelijk te verwarmen is. Géén torenhoge energiefacturen dus. In combinatie met duurzame verwarmingsbronnen – denk aan een warmtepomp of zonneboiler – scheert je huis hoge toppen op het vlak van energiezuinigheid.

Wat kun je zelf?

Om te bouwen doe je een beroep op een aannemer of sleutel-op-de-deuronderneming. Maar wat kun je zelf? Ben je een gediplomeerd elektricien, dan is het niet meer dan logisch dat je zelf de elektriciteit voor je rekening neemt. En een laminaatvloer leggen kan iedereen. Dus waarom zou je het níét doen? Wat je zelf doet, bespaart je flink wat geld. Schat je capaciteiten wel realistisch in. Het heeft geen zin om zelf het bezetwerk te doen, als je daar geen kaas van hebt gegeten. Dat jaagt je enkel op bijkomende kosten. Anders gezegd: als je iets doet, doe het dan ook goed.

Aannemer of sleutel-op-de-deur?

De keuze van de aannemer is in grote mate bepalend voor de kostprijs van je nieuwbouw. De prijsverschillen kunnen erg groot zijn. Stel jezelf steeds de vraag of een goedkope aannemer ook de verwachte kwaliteit levert. Wij bieden totale prijstransparantie. Je weet op voorhand hoeveel je woning zal kosten – zwart op wit – en je bent zeker van de geleverde kwaliteit. Wij werken namelijk alleen samen met onderaannemers met een bewezen staat van dienst. Samenwerken met een sleutel-op-de-deurbedrijf heeft als bijkomend voordeel dat zij de grondstoffen en materialen voor de bouw heel prijsvoordelig (want in bulk) kunnen aankopen.

Lees meer tips voor een betaalbare woning.

Delen