Ruwbouw: kies ik voor een algemene aannemer of afzonderlijke vakspecialisten?

Heel wat kandidaat-bouwers doen een beroep op een of meerdere firma’s voor de ruwbouw van hun woning en zorgen zelf voor de afwerking. Er zijn verschillende redenen voor die keuze:

  • De kosten kunnen worden gespreid over een langere periode.
  • De kandidaat-bouwer heeft voldoende technische kennis om bepaalde werken zelf uit te voeren.
  •  …

Maar ook wanneer kandidaat-bouwers een deel van de werken zelf uitvoeren, doen ze vaak liever een beroep op gespecialiseerde firma’s voor de ruwbouw om uiteenlopende redenen, zoals de waarborg en technische bekwaamheid.

De voordelen van een sleutel-op-de-deurfirma zijn meestal erg duidelijk, maar gelden die ook voor de ruwbouw? Kiest een kandidaat-bouwer bij voorkeur voor een bouwfirma of laat hij de verschillende posten beter uitvoeren door afzonderlijke vakspecialisten?

Er bestaat geen pasklaar antwoord op die vraag. Je uiteindelijke keuze hangt sterk af van je persoonlijke situatie, maar we geven je graag een overzicht van de voor- en nadelen bij een bouwfirma en afzonderlijke vakspecialisten.

Het verschil berust voornamelijk op vier pijlers

 

 

Algemene aannemer

 

Afzonderlijke vakspecialisten

1. Ø Begeleiding

Eén contactpersoon voor alle werken

 

Een andere contactpersoon voor elke vakspecialist

2. Ø Coördinatie

De werken worden gepland, opgevolgd en gecontroleerd door de bouwfirma (naast de architect)

 

De bouwheer is zelf verantwoordelijk voor de planning, opvolging en controle (naast de architect)

3. Ø Prijs

Vaste en vooraf gekende prijs

 

Variabele prijs, soms minder duur

4. Ø Waarborg

Voltooiingswaarborg + tienjarige aansprakelijkheid voor alle werken

 

Afzonderlijke waarborg voor de verschillende bouwdelen

1. Begeleiding:een persoonlijke benadering met één contactpersoon

Wie kiest voor een bouwfirma, kiest voor een begeleiding op maat via één contactpersoon voor het volledige project. Deze contactpersoon doorloopt samen met jou alle stappen van het project en begeleidt je tijdens het hele proces.

Een bouwfirma garandeert een professionele begeleiding, biedt een luisterend oor voor opmerkingen en suggesties, past het project aan volgens jouw behoeften en verzamelt of verspreidt alle informatie op een gecentraliseerde manier. Enkel een werfleider die je project kent en van dichtbij volgt, kan al deze voordelen bieden.

2. Coördinatie en opvolging van de werf

Naast deze persoonlijke benadering, verzorgt een bouwfirma ook de coördinatie van alle verschillende posten voor je ruwbouw. Van de zoektocht naar goede vakspecialisten (wanneer de firma bepaalde posten uitbesteedt) tot de coördinatie van alle interventies volgens de voortgang van de werf: de bouwfirma neemt de volledige organisatie van alle werken op zich.

Met een bouwfirma vermijd je bovendien een overlapping tussen de verschillende vakgebieden. Je bent er zeker van dat de werf optimaal verloopt en dat elke post wordt afgewerkt binnen de afgesproken termijn. Je werfleider volgt de werken regelmatig op en gaat na of elke post wordt uitgevoerd volgens de regels van de kunst.

Gelet op de tijd, de energie en de kennis die vereist zijn voor een kwalitatief hoogstaand project, is een betrouwbare partner onmisbaar voor een geslaagd resultaat.

3. Een vaste kostprijs van bij het begin

Je hebt vast al wel gehoord dat een bouwfirma vaak duurder is dan afzonderlijke vakspecialisten. Dat is soms waar, maar zeker niet altijd!

Naast de eigenlijke prijs, moet je ook de volgende punten in het achterhoofd houden:

  • Vaste prijs: de bouwfirma geeft je een vaste prijs voor de start van de werken, omdat zij alle posten beheert. Werk je met afzonderlijke vakspecialisten, dan heb je geen enkele garantie dat je alle offertes tijdig krijgt. Zo loop je bijvoorbeeld het risico dat je nog altijd geen offerte hebt voor het dak op het moment dat je zelfstandige metselaar al aan de slag gaat.
  • Minder tijdrovend: de werfleider plant de werken en volgt alles op.
  • Minder risico op toekomstige kosten: dit brengt ons meteen bij het volgende voordeel, de waarborg.

4. Voltooiingswaarborg en tienjarige aansprakelijkheid

Hoewel geen enkele firma immuun is voor eventuele problemen, is het risico op de stopzetting van je werf kleiner wanneer je voor een bouwfirma kiest. Bouwfirma’s garanderen de continuïteit en voltooiing van je werken, zelfs wanneer een van hun onderaannemers zijn verplichtingen niet meer kan nakomen. Zo vermijd je bijvoorbeeld het verlies van je betaalde voorschot wanneer een afzonderlijke vakspecialist failliet gaat.

Kortom, je hebt betere garanties voor de voltooiing van je bouwproject en de beschikbaarheid van de bouwfirma wanneer er problemen zijn met de oplevering van je woning.

5. Extraatje:flexibiliteit in alle veiligheid, dankzij Blavier

Wil je graag bepaalde werken zelf uitvoeren en de rest overlaten aan een gespecialiseerde firma? 

Dan fungeert Blavier als een echte partner, die je begeleidt doorheen het hele bouwproject. Je hebt de flexibiliteit om te kiezen welke werken je zelf wilt doen (of met de hulp van vrienden en familie) EN de rest over te laten aan Blavier, met alle voordelen die een bouwfirma biedt.

Wanneer is het interessant om met zelfstandige vakspecialisten te werken?

De aanpak van een bouwfirma biedt heel wat voordelen, maar dat neemt niet weg dat het soms aangewezen is om samen te werken met zelfstandige vakspecialisten:

  • Je bent zelf actief in de bouwsector en je wilt bepaalde onderdelen van de ruwbouw zelf doen.
  • Je bent vertrouwd met de technieken uit de bouwwereld en je hebt voldoende tijd om de werken zelf op te volgen.
  • … 

De uiteindelijke keuze hangt dus af van je persoonlijke situatie

Een bouwfirma biedt onmiskenbare voordelen. Niettemin moet je altijd waakzaam blijven voor de ernst van deze firma’s en mag je jezelf nooit enkel en alleen laten leiden door de aantrekkelijke prijzen die ze vaak bieden.

Het realiseren van de ruwbouw moet gebeuren onder begeleiding van een vakman die jouw project begrijpt. Precies daarom steunt een samenwerking met Blavier op de juiste begeleiding en de bijhorende tevredenheid.

Partager