Sleutel-op-de-deur versus prefab: de verschillen

Is sleutel-op-de-deur een vorm van prefab woningen? Het antwoord is resoluut: neen! Woningen Blavier zet de belangrijkste verschillen op een rijtje.

Bouwtechniek versus bouwconcept

Prefab en sleutel-op-de-deur vergelijken is een beetje als appelen en peren vergelijken. Prefab is een bouwtechniek, terwijl sleutel-op-de-deur eerder slaat op het concept van de bouwcoördinatie.

Prefab woningen worden gebouwd volgens de bouwtechniek van de ‘prefabricage’. In een fabriek worden bouwelementen of prefab units gemaakt, die vervolgens naar de bouwplaats worden getransporteerd en daar worden verwerkt en in elkaar gezet. Prefab staat ook gekend voor de snelle bouwtijd op de werf, hierbij moet men uiteraard ook de tijd tellen die nodig is om alle elementen te produceren in de fabriek. Ook binnen de prefab bestaan er nog verschillen, waarbij het verschil vaak zit in de afwerking en technieken die al dan niet in de fabriek al mee geïnstalleerd worden.

Sleutel-op-de-deur daarentegen slaat op het concept dat één bouwbedrijf, of aannemer, de volledige verantwoordelijk en coordinatie van de bouw op zich neemt.In principe kan dit dan volgens eender welke bouwtechniek (traditioneel, prefab, houtskelet, …), maar in praktijk zijn het overgrote deel van de sleutel-op-de-deur woningen traditionele woningen die ter plaatse op de werf gemetst worden volgens traditionele bouwtechnieken. Eigen aan de manier van werken bij sleutel-op-de-deur is dat je als bouwheer een centraal aanspreekpunt hebt waar je terecht kan met al jouw vragen.

Wat zijn dan de verschillen tussen prefab en een traditioneel gemetste woning?

Het grootste verschil zit in de manier van constructie van de buitenmuren, qua structuur en isolatie. Bij een traditioneel gemetste woning wordt een binnenmuur in argex of snelbouw opgetrokken. Daartegen wordt de isolatie geplaatst en vervolgens wordt de buitenmuur gemetst in gevelstenen, waarbij een luchtspouw gelaten wordt tussen de isolatie en de gevelsteen, dit voor een goede ventilatie van de muur. 

Bij prefab, of systeembouw, worden de muren in panelen geproduceerd in een fabriek. Vaak wordt dit gedaan op basis van twee lagen gewapend beton, waartussen isolatie gespoten wordt, maar andere constructies komen ook voor. Deze panelen of blokken worden dan op de werf aan elkaar vastgezet. De standaard afmetingen van de panelen brengen soms ook beperkingen mee naar de afmetingen van de woning of de afzonderlijke kamers.

Verschillende gevelafwerkingen zijn mogelijk bij beide bouwmethodes. Vaak is het aan de buitenkant van de woning dus niet te zien welke bouwmethode gebruikt werd.

Partager