Vloerverwarming of verwarmen met radiatoren?

13 janvier 2016 -

Sta je voor een zware renovatie of ga je een huis bouwen? Dan moet je een aantal knopen doorhakken. De keuze voor een verwarmingssysteem is een beslissing die de nodige aandacht vereist. Naast de installatie van een verwarmingsketel, moet je ook uitmaken of je voor radiatoren of vloerverwarming kiest. Vloerverwarming is wellicht hét succesverhaal van de afgelopen jaren. Ook geïnteresseerd? Neem dan zeker deze voor- en nadelen in acht:

Vloerverwarming

Voordelen van een vloerverwarmingssysteem

Vloerverwarming kan een aantal onbetwistbare voordelen voorleggen:

·        Het is beduidend zuiniger dan verwarming met klassieke radiatoren. Je kunt tot wel 12 procent besparen op je energiefactuur. Warmteverliezen blijven beperkt.

·        Vloerverwarming zorgt voor een aangename warmte in huis.

·        Het is hygiënisch en schoon. Terwijl stof zich ophoopt in en op radiatoren, heb je dat probleem niet met vloerverwarming.

·        De warmte verdeelt zich gelijkmatig over je woning.

·        Je bespaart ruimte: alle muren waar anders een radiator zou staan, blijven nu vrij.

·        Je hoeft niet alle ruimten uit te rusten met een vloerverwarmingssysteem

·        Je kunt de installatie perfect met andere systemen combineren.

·        Vloerverwarming vergt amper onderhoud: een controle om de 5 à 10 jaar volstaat.

Er bestaan meerdere vloerverwarmingssystemen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen het slakkenhuislegpatroon en het meanderlegpatroon. Ook de energiebron bepaal je zelf: wordt het elektrische energie of toch maar hydraulische? Op de lange termijn is vloerverwarming met hydraulische energie het goedkoopst.

Nadelen

·        De installatie van vloerverwarming is complex en duur, zeker bij een renovatie.

·        Niet alle vloerbekledingen zijn compatibel met vloerverwarming.

·        Een ruimte op de juiste temperatuur brengen kan lang duren.

·        Soms loopt het fout en verdeelt de warmte zich niet gelijkmatig over je woning.

Compromis tussen vloerverwarming en radiatoren

In de meeste gevallen is een combinatie van vloerverwarming met traditionele radiatoren de beste keuze. Zo kun je ervoor kiezen om de woonkamer te verwarmen met vloerverwarming – wat aangenaam is én ruimte bespaart – terwijl je in de slaapkamers uitsluitend radiatoren installeert. Ook in de badkamer, waar het snel warm moet zijn, zijn radiatoren meestal de beste optie.

Uiteraard baseer je de keuze voor vloerverwarming, radiatoren of een combinatie van beide op je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Woningen Blavier geeft je met plezier het nodige advies om een doordachte keuze te maken.

Partager