Waarom baksteen veruit het beste gevelmateriaal is

18 décembre 2015 -

Samen met snelbouwstenen zijn bakstenen het meest gebruikte bouwmateriaal in deze contreien. Door te kiezen voor baksteen als gevelmateriaal geniet je namelijk van een aantal belangrijke voordelen. Lees hier hoe baksteen zich nog altijd weet te onderscheiden als een duurzame en kwalitatieve optie.

Stevigheid = de kracht van baksteen

Bakstenen zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals stormen en aardtrillingen, en in bepaalde gevallen ook tegen vuur. Daarnaast zijn ze beter bestand tegen water dan andere materialen zoals snelbouwstenen en betonblokken.

Het hoeft niet te verbazen dat steen veel sterker en minder doordringbaar is dan bijvoorbeeld hout. Houten huizen kunnen te maken krijgen met termieten en vochtproblemen. Ook andere traditionele bouwmaterialen hebben diezelfde gevoeligheden. Baksteen niet.

Bouwen aan je comfort

Bakstenen zijn ideaal om de isolatie van je woning te versterken. Ze bieden namelijk een grote mate van thermische inertie, wat betekent dat ze overdag de warmte van de zon opslaan en die ’s avonds en ’s nachts vertraagd vrijgeven. Massieve muren uit baksteen zorgen er op die manier voor dat het overdag koeler blijft in je woning en dat de kilte ’s avonds minder hard toeslaat. Zo geniet je zowel in de zomer als in de winter van een groter comfort in huis.

Duurzaamheid in de twee betekenissen van het woord

Baksteen is een relatief milieuvriendelijk bouwmateriaal. Zeker wanneer je kiest voor lokale baksteen, waarvoor de klei in België wordt ontgonnen, bouw je mee aan een duurzamere toekomst. Doordat bakstenen van veel minder ver moeten komen dan heel wat houtsoorten of andere gevelmaterialen, ligt de transportkost lager en doe je zowel je portemonnee als het klimaat een plezier.

Maar baksteen is ook duurzaam in de andere betekenis van het woord: bakstenen gaan moeiteloos decennia mee. Ze behouden hun kracht en met een minimaal onderhoud blijven ze ook lang schoon. Zijn je gevelstenen na vele jaren dienst toch aan vervanging toe? Geen probleem, want baksteen kun je recycleren.

Dat baksteen het populairste gevelmateriaal is, hoeft dus niet te verbazen. Heb je toch nog vragen over de kostprijs van baksteen, de verschillende soorten bakstenen of de duurzaamheid ervan? Contacteer ons gerust met al je vragen en wij helpen je met plezier verder!

Partager