Waarom bestaat het bouwverlof eigenlijk?

8 juillet 2015 -

Iedereen heeft recht op vakantie, ook de bouwsector. Het bouwverlof telt ieder jaar drie weken en geldt, op enkele uitzonderingen na, voor het hele land. Een collectief verlof dus in de hele sector tijdens de zomerperiode. Maar vanwaar komt dat bouwverlof nu eigenlijk? Waarom telt het drie weken en is het wettelijk verplicht? Wij zochten het voor je uit.

Bouwverlof 2015: wettelijk verplicht?

Er bestaat geen wettelijke verplichting voor het bouwverlof. Iedere regio bepaalt jaarlijks wanneer het bouwverlof in hun regio valt. Net daarom zijn er dus ook onderlinge verschillen en kan het zijn dat ze in de provincie Antwerpen wel nog aan de slag zijn terwijl de bouwvakkers in Vlaams-Brabant al van hun (welverdiende) vakantie genieten. Voor 2015 zien we bijvoorbeeld volgende verschillen:

  • Regio Brussel-Halle-Vilvoorde: van 6 juli tot en met 31 juli
  • Leuven: van 13 juli tot en met 31 juli
  • Antwerpen-Mechelen: van 13 juli tot en met 31 juli
  • In Oost-Vlaanderen loopt het bouwverlof door tot en met 3 augustus. De regio Hamme-Lokeren maakt echter een uitzondering: daar loopt het verlof van 20 juli tot en met 10 augustus.
  • West-Vlaanderen: van 22 juli tot en met 7 augustus

De rustdagen voor 2015 zijn gepland voor 7 en 8 april, op 15 mei en 5 november. Tot slot zijn er ook nog enkele vervangingsdagen voor feestdagen namelijk 17 augustus (i.p.v. 15 augustus) en 6 november (i.p.v. 1 november).

Opgenomen in het arbeidsreglement

Het bouwverlof is niet afdwingbaar. Dat verandert echter wanneer het bouwverlof wordt opgenomen in het arbeidsreglement. In dat geval geldt het principe van collectieve sluiting. Dit betekent dat arbeiders niet verplicht kunnen worden om te werken tijdens het bouwverlof. Stel dat er achterstand opgelopen werd door weersomstandigheden of dat een project toch opgeleverd moet worden tijdens het bouwverlof. Dan moet de werkgever eerst en vooral een akkoord krijgen van zijn werknemers. Vervolgens moet hij ook de nodige instanties inlichten: zowel de dienst Toezicht Sociale Wetten als de Sociale Inspectie moeten op de hoogte gebracht worden van welke arbeiders toch zullen werken en wanneer zij hun vakantiedagen dan wel zullen opnemen.

En wat als het niet opgenomen wordt?

Wordt het bouwverlof niet opgenomen in het arbeidsreglement? Dan bepaalt de werkgever met iedere werknemer wanneer hij vakantie kan nemen. In dat geval kan er tijdens het collectieve bouwverlof dus doorgewerkt worden. Het is echter wel zo dat bijna 90% van alle bouwbedrijven zich aan het collectieve bouwverlof houdt.

Om een vlot verloop van jouw project te garanderen, stemmen we onze verlofkalender af op die van de sector waarbij we een gemiddelde nemen van de verschillende regio’s. Dit betekent dat onze projectleiders en bouwvakkers een vakantie nemen van drie weken. Houd er wel rekening mee dat ook de bouwtermijn van je project even gepauzeerd wordt tijdens het bouwverlof. Hiermee werd al rekening gehouden in de bouwovereenkomst.

Vlaanderen: 13/07/2015 t.e.m. 03/08/2015
Wallonië: 06/07/2015 t.e.m. 27/07/2015

Partager