Alles wat je moet weten over een overbruggingskrediet

11 January 2017 -

Vastgoed kopen is vaak een werk van lange adem. Ben je geïnteresseerd in een nieuwe woning, maar moet je eerst je huidige huis nog verkopen? Dan vormt een overbruggingskredietde oplossing. We leggen je graag uit wat dit precies inhoudt en wat de voordelen zijn. Ook stippen we enkele aandachtspunten aan.

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet, brugkrediet of verbindingskrediet wordt toegekend door een bank of een andere kredietinstelling. Het geeft je de mogelijkheid om een nieuwe woning te kopen voordat je je huidige woonst verkocht hebt. Veel eigenaars krijgen immers met zo’n situatie te maken: ze zien een buitenkansje op de immomarkt en willen snel toehappen zonder dat ze op dat moment daarvoor het geld al hebben.

Dankzij een overbruggingskrediet kun je toch over voldoende fondsen beschikken om de woning meteen te kopen. Zo loop je niet het risico dat je te lang wacht en je kans verspeelt. Of nog erger: dat je op een bepaald moment geen dak meer boven je hoofd hebt. Je zou namelijk niet de eerste zijn die tijdelijk een studio moet huren of die onderdak moet vragen bij vrienden of familie. Verre van ideaal!

Praktisch

Het bedrag van het overbruggingskrediet wordt berekend in functie van je persoonlijke inbreng en ligt zelden boven 70 procent van de geschatte waarde van je huis of appartement. Voor het betalen van de rentevoet zijn er twee opties:

  • Je betaalt elke maand intresten. Dit kan interessant zijn omdat de rente vaak lager is dan bij een klassieke hypothecaire lening.
  • Je betaalt de intresten in één keer, bij afloop van het krediet. Deze optie heeft wel een nadeel: doordat de intresten gekapitaliseerd worden, zal het je meer kosten als het langer duurt om je woning te verkopen.

Overbruggingskrediet: looptijd en risico’s

Uit voorzorg legt de bank of kredietinstelling voor een overbruggingskrediet een korte looptijd op (1 à 2 jaar). In de regel volstaat dat om een koper voor je woning te vinden. Raakt je woning niet verkocht voor het einde van de looptijd, dan kun je met ernstige problemen geconfronteerd worden, want dan moet je de volledige lening afbetalen. Dat is niet voor iedereen haalbaar. Een tip dus: ga georganiseerd en nauwgezet te werk. Overleg met alle betrokkenen (bankier, vastgoedmakelaar) over je vorderingen en doe je uiterste best om je woning te verkopen. Je hebt er veel bij te winnen om dit niet te laten aanslepen.

Doe een beroep op een expert zoals Blavier om je project te laten slagen. Ook voor vragen over hypothecaire leningen en de aankoop van een nieuwe woning kun je bij ons terecht.

Delen