Sleutel op de deur woningen

Het concept: wat is sleutel op de deur bouwen?

Sleutel op de deur (SOD in vaktermen) betekent dat één bouwonderneming (Blavier) het volledige bouwproces voor haar rekening neemt en dat je voor het hele project slechts één aanspreekpunt hebt. We werken alles af tot in de kleinste details en bij de oplevering is de woning helemaal klaar om in te trekken.

Hét grote voordeel van deze formule: als je kiest voor sleutel op de deur kopen, dan kun je zelf alle keuzes maken, van de indeling tot de afwerking van jouw woning, zonder dat je je druk hoeft te maken over de praktische beslommeringen van het bouwproject.

Sleutel op de deur bouwen mag je niet verwarren met prefab. Een prefabwoning wordt eerst in een atelier gebouwd en daarna in stukken naar de werf gebracht. Daar worden de verschillende delen van de woning vervolgens in elkaar gestoken. Bij sleutel op de deur is daar geen sprake van. De woning wordt volledig op de werf gebouwd, net zoals een klassieke nieuwbouwwoning.

Sleutel op de deur bouwen betekent ook niet dat je een standaardwoning uit een catalogus moet kiezen. We hebben weliswaar modelwoningen en kijkwoningen die als inspiratie kunnen dienen, maar jij kunt je eigen architect kiezen en helemaal zelf bepalen hoe jouw woning eruit moet zien. Heb je bepaalde speciale wensen? Leg ze gerust op tafel, zodat wij ze kunnen vervullen.

De mogelijke types woningen

Je kunt kiezen voor open, halfopen of gesloten bebouwing, in een klassieke of moderne stijl. Ook de totale oppervlakte en het aantal slaapkamers en badkamers kun je zelf bepalen. Een gezinswoning, villa, loft, … Het is allemaal mogelijk.

Je kiest zelf álle elementen van jouw woning, van het dak over de gevelbekleding tot de vloeren. Sleutel op de deur bouwen is werkelijk bouwen à la carte.

De mogelijke types woningen

Prijzen en premies: hoeveel kost een sleutel op de deurwoning?

Er zijn dan ook heel wat factoren die de werkelijke kostprijs van een huis of appartement bepalen.

Denk maar aan:

  • het type woning: een rijwoning is goedkoper dan een vrijstaande woning
  • de oppervlakte van de woning: hoe meer vierkante meters, hoe duurder de woning
  • de complexiteit van de constructie: hoe complexer, hoe duurder
  • de technieken: bijvoorbeeld het verwarmings- en ventilatiesysteem, de elektriciteit en eventuele domotica bepalen mee de kostprijs van de woning
  • de gebruikte materialen
  • het ereloon van de architect

Houd er ook rekening mee dat je op de bouw van een nieuwe woning 21 procent btw betaalt. Breek je een oud gebouw af en zet je een nieuwe woning, dan geniet je onder bepaalde voorwaarden van het verlaagd btw-tarief van 6 procent. Deze regeling is beperkt in tijd. Het betreft alle facturen voor 31 december 2022. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet je bij het btw-controlekantoor in de stad waar het gebouw gelegen is een verklaring en een kopie van de bouwvergunning voor de afbraak en heropbouw indienen.

Ga je met Blavier in zee voor een sleutel-op-de-deurproject, dan garanderen we jou sowieso de beste prijs-kwaliteitsverhouding. We halen het maximum uit jouw budget en bieden meer woning voor minder geld. Dat doen we door de juiste keuze van materialen, een uitstekend budgetbeheer en advies op maat om jouw woning te optimaliseren.

Er is bovendien nog ander goed nieuws: voor nieuwbouw – en dus ook voor sleutel-op-de-deur – kom je namelijk in aanmerking voor tal van premies, die jouw project financieel makkelijker haalbaar maken. Houd daar dus zeker rekening mee als je jouw budget opstelt.

Ten slotte is het ook belangrijk dat je naar de kosten op de lange termijn kijkt. Door de juiste materialen en technieken te kiezen, kun je namelijk flink besparen op je energiefactuur. Daarom zijn alle woningen van Blavier standaard al erg energiezuinig. Wil je meer besparen, dan kun je kiezen voor extra isolatie en speciale technieken om je woning nóg energiezuiniger te maken.

Hoe verloopt het bouwproces bij sleutel op de deur?

Een sleutel op de deurwoning bouwen is grotendeels te vergelijken met de werkwijze voor het optrekken van een klassieke nieuwbouwwoning.

Het proces verloopt in vier grote stappen:

1. De aankoop van een stuk bouwgrond

Alles begint bij het vinden een geschikt stuk bouwgrond. De oriëntatie en bodemkwaliteit zijn daarbij cruciaal. Houd bij je zoektocht zeker ook rekening met de stedenbouwkundige voorschriften die in jouw gemeente gelden. Niet elk type woning is immers overal toegelaten.

Let op: bij de aankoop van een stuk bouwgrond moet je rekening houden met een aantal kosten bovenop de aankoopprijs. Zo zijn er notariskosten en de registratierechten (ongeveer 12,5 procent van de verkoopprijs van de grond). Ten slotte zijn er ook nog kosten voor de afpaling van de bouwgrond.

2. Het ontwerp van de woning

Op basis van een ruw voorontwerp naar jouw richtlijnen en in functie van je budget kan je architect het definitieve ontwerp uittekenen en een aanvraagdossier voor een omgevingsvergunning (de vroegere bouwvergunning) opstellen. Wordt je vergunning goedgekeurd, dan moet je deze ‘aanplakken’ en als er geen beroep wordt aangetekend, mag je beginnen met de werken.

3. De bouw van de woning

Voor de start van de werken wordt jouw bouwdossier overgedragen aan je projectleider die alles in goede banen zal leiden. Hij is jouw aanspreekpunt voor al je vragen en opmerkingen in verband met de bouw van je woning.
De realisatie van de woning gebeurt in drie fases: eerst de ruwbouw, vervolgens het dak en het buitenschrijnwerk en ten slotte de technieken en de afwerking.

4. De oplevering van de woning

Bij de oplevering van de woning heb je de gelegenheid om te controleren of alle werken correct zijn uitgevoerd. De wet-Breyne voorziet een tweevoudige oplevering: eerst een voorlopige oplevering bij het einde van de werken en minstens een jaar later de definitieve oplevering. Eventuele verborgen gebreken die tijdens de garantieperiode nog opduiken, kunnen aangepakt worden voor de definitieve oplevering. Daarna is de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer van toepassing.

Het is moeilijk om een specifieke bouwtermijn aan te geven. Dat hangt af van de omvang van het project en de specifieke kenmerken ervan. Goed om te weten is dat bij Blavier de uitvoeringstermijn altijd contractueel wordt vastgelegd. Ons contract voor de bouw van je woning is gebaseerd op het modelcontract van de Confederatie Bouw en is volledig in overeenstemming met de wet-Breyne. Het document voorziet bovendien schadevergoedingen als de voorziene bouwtermijn wordt overschreden. Zo weet je zeker dat je op je twee oren kunt slapen als je met Blavier in zee gaat voor de bouw van jouw sleutel op de deurwoning.

 

 

Bouwen met Blavier

Blavier is al 25 jaar een vaste waarde in de Vlaamse en Waalse bouwsector. Onze specialiteit zijn sleutel op de deurwoningen, gemetst volgens de traditionele woningbouwmethode en volledig op maat van de klant. Daarnaast kun je bij ons ook terecht voor winddichte ruwbouw. We realiseerden in de loop der tijd al meer dan 6.000 nieuwbouwwoningen en garanderen een professionele begeleiding van onze klanten en een sterke prijs-kwaliteitsverhouding van sleutel op de deurwoningen in België.

Overweeg je een sleutel op de deurwoning? Of wilt u meer informatie over wat er een sleutel-op-de-deur woning is inbegrepen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op of vraag onze gratis catalogus aan.