Informatie over de bouw

Alvorens een bouwproject te beginnen, zit je waarschijnlijk met heel wat vragen. Onze bouwadviseurs beantwoorden, gedurende een persoonlijke afspraak, al jouw vragen omtrent de bouw van jouw droomwoning. Je weet niet hoe je je huis moet inrichten? Geen probleem, ook daar hebben we goed advies over.

Hieronder vind je enkele antwoorden op diverse stappen gedurende de bouw van jouw droomwoning.

Waarop moet je letten bij de aankoop van een bouwgrond?

Bepaalde elementen zijn cruciaal bij het kiezen van een bouwgrond. Hierop moet je letten bij het kopen van een bouwgrond:

Bouwvoorschriften: Aan welke voorwaarden moet de toekomstige woning voldoen? Als je droomt van een modern, strak huis met een plat dak en de bouwvoorschriften leggen een puntdak met een bepaalde kroonlijsthoogte op, dan kan je dat maar beter op voorhand weten! Je kan de bouwvoorschriften opvragen bij de verkoper en/of de gemeente.

Bodemkwaliteit: Een voorafgaand bodemonderzoek is sterk aan te raden. Het is bedoeld om de draagkracht van de bodem te meten en mag niet worden verward met het bodemattest dat je krijgt bij aankoop van de grond. Dat laatste heeft enkel betrekking op de gegevens die bekend zijn over bijvoorbeeld een eventuele verontreiniging van de bodem.
Met een bodemonderzoek bepaal je de bodemkwaliteit van de bouwgrond. Die heeft een grote impact op de technische realisatie van de woning en dus op het budget: het vereiste soort funderingen, de mogelijkheid om een kelder te voorzien, …

Oriëntatie: De oriëntatie van de tuin is belangrijk bij het ontwerpen van je woning, want je wil zoveel mogelijk natuurlijk licht in je interieur. Dat heeft een grote invloed op je levenskwaliteit.

Welke kosten komen er kijken bij de aankoop van een bouwgrond?

Bij de aankoop van een bouwgrond moet je rekening houden met extra kosten bovenop de aankoopprijs:

  • Registratierechten en notariskosten: ongeveer 15% van de prijs van de grond
  • Bodemtesten: +/- € 600 (de bodemtesten bepalen de draagkracht van de bodem en dus het type funderingen dat nodig is voor de stabiliteit van het gebouw)
  • Landmeter: ongeveer € 600.

Welke bijkomende kosten komen er kijken bij het bouwen van een woning?

Elke nieuwbouwproject gaat gepaard met wettelijke verplichtingen. De kosten daarvan komen bovenop de prijs van het bouwen. Hieronder een overzicht:

Kosten architect: ongeveer 5%
Btw: 21%
Coördinatie veiligheid en gezondheid: € 1.200
Openbare nutsvoorzieningen (aansluiting water, elektriciteit, …): vanaf € 2.500
EPB: € 1.000

Wens je meer te weten over de kostprijs van een nieuwbouw woning en de granties die Blavier aanbiedt? Aanzel niet onze pagina over de kostprijs van een bouwproject voor een op maat gebouwde sleutel op de deur woning te bezoeken. Verder vind je ook meer informatie over de zeer goede Blavier garanties

Is er een uitvoeringstermijn?

Bij een sleutel-op-de-deurwoning wordt de uitvoeringstermijn altijd contractueel vastgelegd. Het sleutel-op-de-deur-contract van Woningen Blavier is gebaseerd op het contract van de Confederatie Bouw en respecteert de wet-Breyne. Het document voorziet ook schadevergoedingen als de termijn wordt overschreden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken.

Hoe weet ik of er kwaliteitsmaterialen worden gebruikt?

Sommige aannemers gebruiken “wat ze nog liggen hebben” of zijn niet helemaal mee met de nieuwste en beste technieken. Als bouwheer is dus een hele klus om na te gaan of er altijd met kwaliteitsmaterialen wordt gewerkt.

De werfleider van Blavier volgt, met de steun van het studiebureau, het volledige bouwproces op. Het studiebureau (met ingenieurs, architecten, …) beschikt over de technische kennis waarmee hij kan nagaan of de materialen aan de vereisten beantwoorden.

Is er garantie op een huis?

De tienjarige aansprakelijkheid is de garantie die op het huis van toepassing is. Al het afwerkingsmateriaal (zoals kranen, elektrische toestellen, …) is gedekt door een aparte waarborg. Bij problemen moet je nakijken over welk soort probleem het gaat en of de waarborg nog geldt.

Bij Blavier maken we je het leven makkelijk: een telefoontje en we staan klaar om je te helpen! Zit je na de bouw van jouw woning met vragen of is er een tussenkomst nodig, dan kan je jou richten tot onze service na verkoop. Voor meer informatie over de garanties aangeboden door Blavier, aarzel niet op onze pagina hierover te raadplegen.