Eerst de bouwgrond of eerst het voorontwerp?

Eerst de bouwgrond of eerst het voorontwerp?
11 June 2020 -

Eerst de bouwgrond of eerst het voorontwerp? Op deze vraag kunnen we geen eenduidig antwoord geven. Je doet er dus goed aan om flexibel te blijven. Je kunt immers in beide richtingen werken en het maximum uit elke situatie halen.

Bouwgrond wordt schaars en wie de hand kan leggen op een ‘goed’ perceel, aarzelt meestal niet om de compromis te ondertekenen. Ligging, oriëntatie, hoogteverschil, prijs… De ideale bouwgrond is vandaag de dag moeilijk te vinden. Sommige kandidaat-kopers hebben nog geen voorproject uitgevoerd, terwijl anderen dat al lang geleden hebben gedaan. Hoe ga je in beide gevallen te werk?

Vertrekken vanaf de bouwgrond

Heb je de bouwgrond van je dromen al gevonden of kun je bouwen op een perceel van de familie? Prima, wie reeds een grond bezit, kan sneller beginnen met de bouw.

Keerzijde van de medaille is wel dat je vaak meer toegevingen moet doen: de vorm, de grootte, de stedenbouwkundige voorschriften, enz. kunnen de inplantingsmogelijkheden van de woning enigszins beperken.

Heb je bijvoorbeeld een langwerpig stuk met een beperkte gevelbreedte (6 tot 8 meter), dan kun je je woning enkel in de diepte bouwen, wat ten koste gaat van de architecturale mogelijkheden. En heb je een hellend terrein, dat moet je ook een schuine oprit voorzien. Dat kan een probleem zijn, zeker wanneer de bouwgrond niet echt diep is. Een hellend terrein staat in de meeste gevallen dan weer wel garant voor een mooi uitzicht. De grootste uitdaging schuilt echter in kleine gronden aangezien er in dat geval heel weinig beweegruimte overblijft. Naargelang de omstandigheden moet de architectuur worden aangepast. Dat is geen sinecure maar het resulteert wel vaak in creatieve oplossingen.

Ook de zonnekant is van cruciaal belang wanneer je bouwt. Helaas maken technische en/of stedenbouwkundige voorschriften het vaak onmogelijk om te genieten van de gewenste oriëntatie. Idealiter verdient een zuidgerichte woning de voorkeur. Zo geniet je maximaal van de zonnewarmte, waardoor je je woning minder moet verwarmen. Technische of weinig gebruikte ruimtes (toiletten, provisiekasten, washok, inkomhal, gang, enz.), kunnen dan weer naar het noorden worden gericht.

Wie reeds over een bouwgrond beschikt, kan zijn budget nauwkeuriger beheren aangezien de prijs van het perceel gekend is en rechtstreeks in het totaalbudget van de woning kan worden opgenomen.

 

Vertrekken vanaf het project

Als je nog geen bouwgrond hebt, schuilt daarin ook de grootste moeilijkheid: bouwgronden zijn vandaag de dag erg schaars en moeilijk te vinden. Anderzijds heeft deze situatie ook heel wat voordelen: toekomstige eigenaars zijn namelijk volledig vrij om een bouwgrond te kiezen op maat van hun voorproject, en dat zowel op het vlak van ligging en oriëntatie als qua oppervlakte, hoogteverschillen, stedenbouwkundige voorschriften, enz. Ze moeten dan ook minder toegevingen doen op het gebied van architectuur. Toch kan het ondanks alles gebeuren dat het gezochte pareltje lang op zich laat wachten, zodat kandidaat-bouwers hun eisen moeten bijstellen en het met een minder ‘perfecte’ grond moeten stellen. Ook wat het budget betreft, is het delicater om vanaf het bouwproject te vertrekken want in de meeste gevallen weet je nog niet wat de prijs en de kwaliteit van de bouwgrond zullen zijn. Schattingen hebben wel vaker de neiging om te laag uit te vallen…

Wens je meer informatie voor de bouw van jouw toekomstig bouwproject? Bezoek onze page over dit onderwerp.

Delen