Moet ik al een bouwgrond hebben als ik een sleutel-op-de-deurwoning wil laten bouwen?

Het is zover, je hebt het beslist: je gaat je droomhuis laten bouwen! Je hebt er natuurlijk al lang over nagedacht, je hebt je eigen budget goed bestudeerd en je hebt je bankier al informatie gevraagd over een hypothecair krediet om je bouwproject te financieren. Misschien heb je zelfs al plannen bedacht voor je toekomstige thuis. Probleempje: je hebt nog geen perfecte bouwgrond. Betekent dat dat je bouwproject niet van start kan gaan? En hoe vind je de ideale bouwgrond? In dit artikel geven we je graag een antwoord op al je vragen.

Je eigen project verwezenlijken in alle vrijheid

We winden er geen doekjes om: zonder bouwgrond kan je onmogelijk een huis laten bouwen. Geen nood, als je nog geen bouwgrond hebt bij de start van je bouwproject, moet je je droom niet zomaar opbergen. Woningen Blavier heeft namelijk een mooi aanbod aan bouwgronden in gezellige buurten waar je jouw droomhuis kan bouwen. Heb je de perfecte bouwgrond al gevonden? Dan zorgen wij voor een project op maat en bouwen we er een huis dat helemaal bij je past. Je hebt het intussen wel begrepen: bij Woningen Blavier zorgen we voor een optimale, persoonlijke ondersteuning, ongeacht je situatie.

Vind de bouwgrond die bij je past

Of je nu al een perceel hebt gevonden dat interessant kan zijn, of nog op zoek bent naar de ideale bouwgrond, die paar vierkante meter grond moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria om je thuis op te kunnen bouwen. Een eerste punt op de checklist: de oriëntatie. De juiste oriëntatie van je bouwgrond zorgt ervoor dat er voldoende natuurlijk licht in huis is, maar zorgt ook voor de perfecte belichting van je tuin. Voor je beslist, moet je dit dus zeker in overweging nemen. De stedenbouwkundige voorschriften vormen nog een doorslaggevende factor. Een moderne, spierwitte woning waar je zo van houdt, zal je moeilijk kunnen bouwen als de stedenbouwkundige voorschriften een rustieke bouwstijl voorschrijven. Een laatste, erg belangrijk punt om rekening mee te houden is de bodemkwaliteit van het perceel. Daarbij is het niet enkel goed om te weten dat grond niet vervuild is, maar moet je ook weten welke soort funderingen nodig zijn voor je huis.

Het gepaste budget

Heb je een bouwgrond gekozen bij ons, een immobiliënkantoor of een privéverkoper? Proficiat! Bedenk wel dat er naast de prijs van het perceel nog andere kosten zijn die je bij het totale budget moet rekenen. Zo zijn er notariskosten en registratierechten, zo’n 15% van de verkoopprijs van de grond, en de kosten voor de afpaling. Een bodemonderzoek, nog een essentieel onderdeel dat de haalbaarheid van je project bepaalt, onderzoekt het draagvermogen van de bodem en helpt om in te schatten welke soort constructie het beste op het perceel gebouwd wordt.

Onze ervaring tot uw dienst

Of je de perfecte bouwgrond al hebt gevonden of niet, we staan je graag bij met de kennis die we gedurende meer dan 20 jaar verzamelden; we geven je goede raad en begeleiden je doorheen het hele project. Heb je mooi perceel gevonden, maar weet je niet zeker welke soort woning je er op wil bouwen? Dan kan je inspiratie opdoen met onze gratis catalogus!

Delen