Moet je al een stuk grond hebben om een sleutel-op-de-deur huis te bouwen?

Ben je van plan om je toekomstige huis te bouwen? Het is een levenslang project. Dus waar begin je mee om ervoor te zorgen dat het zo soepel mogelijk verloopt? Moet je eerst het ideale terrein vinden of nadenken over het voorlopige bouwproject? Als je nog geen eigenaar bent van een stuk grond, kun je dan al je toekomstige huis tekenen? De vraag is belangrijk. Blavier heeft voor jou de verschillende mogelijkheden, hun voordelen en mogelijke moeilijkheden onderzocht.

Het beoordelen van je inbreng en budget komt op de eerste plaats.

De initiële stap is om te beoordelen welk budget beschikbaar is voor jouw bouwproject.. Wat is het bedrag van jouw financiële inbreng en wat is jouw capaciteit voor een hypotheeklening? De diversiteit aan opties op de markt kan je in staat stellen om te genieten van gunstigere voorwaarden. Aarzel niet om verschillende banken en financiële instellingen te benaderen om rentetarieven, terugbetalingsvoorwaarden en mogelijke voordelen te vergelijken.

Zodra jouw budget is bepaald, kun je je richten op jouw bouwproject. Oké, maar waar beginnen we dan mee? 

Begin met het terrein

Heb je het ideale terrein gevonden waar je al een perceel bezit? Het ontwerp van het huis kan worden aangepast aan de specifieke kenmerken van het terrein, zodat het harmonieus opgaat in de omgeving en voldoet aan alle geldende normen.

Controleer jouw budget

Als je van tevoren een stuk grond hebt, kun je het budget voor je op maat gemaakte huis goed in de hand houden. Omdat de prijs van het perceel bekend is, wordt deze direct opgenomen in het totale budget voor je project en kun je op een precieze en gecontroleerde manier verder met het ontwerp van je plannen.

Door te beginnen met het zoeken en het aankopen van het terrein, kun je ook beter anticiperen op de kosten voor de inrichting. Sommige terreinen vereisen inderdaad aanzienlijke grondwerken of specifieke aansluitingen op openbare diensten.

De voorbereiding van je perceel kan bepaalde kosten met zich meebrengen die een directe invloed hebben op de rest van je project. Het type en de kwaliteit van de grond bepalen de funderingen die nodig zijn voor je toekomstige huis, waarvan de kosten ook sterk kunnen variëren.

👉 Welke fundering voor mijn nieuwe op maat woning ?

Als je begint met je perceel in de hand, kun je het resterende budget voor de bouw van je huis op maat nauwkeurig bepalen en onvoorziene uitgaven later vermijden.

Het advies van onze experts: naast de kosten van de grond is het essentieel om rekening te houden met de bijkomende kosten voor de bouw. Denk hierbij aan notariskosten, lokale belastingen en andere indirecte kosten. Door je financiële analyse uit te breiden, kun je onaangename verrassingen voorkomen en je budget realistischer plannen.

Beheersing van het voorlopige bouwproject

Starten met jouw terrein stelt je in staat om het noodzakelijke kader voor jouw project te creëren.

De stedenbouwkundige voorschriften

Elke grond is gebonden aan stedenbouwkundige voorschriften. Deze kunnen gemeentelijk zijn of gerelateerd aan de verkaveling, bijvoorbeeld, en sommige kunnen behoorlijk restrictief zijn. 

De stedenbouwkundige voorschriften die van toepassing zijn op jouw terrein zijn bepalend voor jouw voorlopige bouwproject. Het zou ingewikkeld zijn om het platte dak huis te realiseren dat je wenste als de geldende stedenbouwkundige voorschriften een hellend dak voorschrijven. Zonder kennis van de toepasselijke stedenbouwkundige voorschriften zal jouw bouwbedrijf moeilijk een betrouwbaar voorlopig project kunnen ontwerpen. 

Door de toepasselijke stedenbouwkundige voorschriften te begrijpen, voorkom je fouten in het ontwerp van jouw voorlopig project. Dit waarborgt harmonie tussen jouw persoonlijke wensen en de geldende normen, waardoor het risico op potentiële kostbare aanpassingen later wordt verminderd.

Oriëntatie

De oriëntatie is een onmisbaar element bij het opstellen van de plannen voor jouw toekomstige, op maat gemaakte huis. Het bepaalt de indeling van jouw interieur om maximaal zonlicht en natuurlijke lichtinval in jouw leefruimtes te bevorderen. Het kennen van jouw terrein maakt het dus mogelijk om het interieurontwerp van jouw toekomstige woning passend te ontwerpen.

De voordelen van het vooraf hebben van jouw eigen terrein bij het ontwerpen van jouw op maat gemaakte huis

Het hebben en kennen van jouw terrein als eerste stelt je in staat om regelgevende beperkingen te beheren en te anticiperen. Je zult waarschijnlijk ook besparingen realiseren in het proces van het ontwerpen van jouw toekomstige constructie, wat bijdraagt aan een soepelere en efficiëntere realisatie van jouw project. Maar ja, het vinden van het ideale terrein is niet altijd eenvoudig. Het kan even duren. Wat kan je in dat geval doen ? Kun je al beginnen met het ontwerpen van jouw op maat gemaakte huis terwijl je wacht om de perfecte plek te vinden?

Beginnen met het voorlopige bouwproject van jouw op maat gemaakte huis.

Vanwege het huidige gebrek aan beschikbare percelen wordt het steeds vaker gewenst om te starten met het voorlopige bouwproject nog voordat je land hebt verworven. Is dit echt een goed idee? Lopen we niet het risico om uiteindelijk alles opnieuw te moeten beginnen zodra de beperkingen van het terrein bekend zijn? 

Het terrein aanpassen aan jouw wensen.

Door te beginnen met het voorlopige bouwproject, kun je jouw behoeften met betrekking tot het terrein nauwkeuriger bepalen. Je zult al weten welk oppervlakte nodig is om jouw toekomstige huis bijvoorbeeld te huisvesten. Dit maakt jouw zoekcriteria gerichter en stelt je in staat je te concentreren op de opties die echt aan jouw verwachtingen voldoen.

Bepaal de grootte van jouw terrein.

Wanneer je eerst jouw toekomstige huis ontwerpt, heb je al een duidelijk idee van het gewenste bewoonbare en bebouwbare oppervlak. Dit zal je helpen om de ideale grootte en indeling van jouw toekomstige terrein te schatten. 

Was de locatie een essentieel punt voor jou? Blijkt dat je uiteindelijk een kleiner terrein hebt dan verwacht? Geen probleem, het is dan tijd voor de creativiteit van jouw bouwbedrijf dat zijn plannen zal aanpassen om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte en een huis te ontwerpen dat het beste voldoet aan jouw verwachtingen qua oppervlakte.

Voorzie de mogelijke beperkingen van het toekomstige terrein.

Hoewel je kunt beginnen met het voorlopige bouwproject, is het essentieel om bewust te zijn van mogelijke beperkingen van jouw toekomstige terrein. Nadat het terrein is aangekocht, kunnen enkele aanpassingen nodig zijn om aan de fysieke realiteit van de locatie te voldoen. Daarom wordt aanbevolen om nauw samen te werken met een bouwprofessional die in staat is mogelijke uitdagingen te voorzien en het voorlopige bouwproject dienovereenkomstig aan te passen om gemakkelijk bepaalde beperkingen te integreren. 

Deze proactieve benadering helpt vertragingen en extra kosten als gevolg van ingrijpende wijzigingen eenmaal begonnen met de bouw te minimaliseren.

De stappen van het voorontwerp.

Als je besluit om met het voorontwerp te beginnen, is het belangrijk om bepaalde stappen te volgen om succes te garanderen.

  • Overleg met een architect: Blavier kan ervaren architecten aanbieden om te praten over jouw ideeën, behoeften en mogelijke beperkingen. Dit zal de basis leggen voor een sterk voorontwerp.
  • Voorlopige plannen opstellen: de architect vertaalt je ideeën in voorlopige plannen. Deze geven je een visueel idee van de indeling en de stijl van je toekomstige woning… zodat je gerichter kunt zoeken naar een stuk grond.
  • Bevestiging van plannen: zodra de voorlopige plannen zijn opgesteld, is het essentieel om ze te bevestigen. Dit kan betekenen dat je aanpassingen moet maken op basis van je voorkeuren en architecturale overwegingen.
  • Budgetschatting: met Blavier ontvang je een budgetschatting die je een realistisch idee geeft van de mogelijke kosten van je project.

De rol van Blavier

Onze experts werken nauw met je samen in elke fase van je voorontwerp voor de bouw, om je behoeften, voorkeuren en mogelijke beperkingen te begrijpen. 

We kunnen je ook begeleiden bij het integreren van de nieuwste architecturale en technologische innovaties om een slim huis te creëren dat volledig aan je verwachtingen voldoet.

Vraag uw catalogus aan

De voordelen van beginnen met het voorbereidende bouwproject

Als je nog geen grond hebt, kun je door te beginnen met je voorlopige project bepaalde architecturale mogelijkheden verkennen zonder beperkt te worden door de fysieke restricties van een specifiek perceel. Je bent vrij om je een huis op maat voor te stellen zonder de directe beperkingen van topografie of perceelgrootte.

Dit kan een voordeel zijn als je specifieke ideeën hebt over de stijl van je toekomstige huis. Je kunt samenwerken met een architect om gedetailleerde plannen te ontwerpen, innovatieve materialen te onderzoeken en unieke kenmerken te overwegen die passen bij jouw smaak en visie.

Blavier biedt ervaren professionals die creatieve oplossingen kunnen bieden om jouw visie voor jouw toekomstige, op maat gemaakte huis te realiseren.

Het coördineren van het voorontwerp met het zoeken naar grond: een hybride benadering.

Heb je er ook over nagedacht om je voorbereidende bouwproject te coördineren met de zoektocht naar een stuk grond?

Je kunt beginnen met voorlopige plannen terwijl je tegelijkertijd de beschikbare terrein opties op de markt verkent. Dit zorgt voor een synergie tussen het architectonisch ontwerp en de realiteit van het terrein.

Deze aanpak vereist nauwe communicatie tussen de architect en de professional die verantwoordelijk is voor het vinden van de grond. Op deze manier kan het voorontwerp worden aangepast aan de kenmerken van de geselecteerde grond.

Bouwpercelen aangeboden door Blavier

Als partner in jouw bouwproject biedt Blavier ook percelen aan die in jouw op maat gemaakte project kunnen worden opgenomen. Dit vereenvoudigt het proces omdat je de mogelijkheid hebt om een perceel rechtstreeks van jouw bouwer te verwerven, wat zorgt voor consistentie tussen het ontwerp van het huis en de kenmerken van het terrein.

Blavier kan jou ook helpen bij het vinden van een perceel. Dankzij onze expertise kunnen wij je begeleiden bij de keuze van een perceel dat geschikt is voor jouw behoeften en jouw bouwproject. Deze geïntegreerde aanpak vergemakkelijkt het hele proces, zodat je je droom van een huis op maat efficiënter kunt realiseren. 

👉 Onze vastgoedprojecten te koop

Dus, eerst het terrein of het voorontwerp?

Uiteindelijk hangt de beslissing om te beginnen met het perceel of het voorontwerp af van een aantal factoren, waaronder je persoonlijke voorkeuren, de beschikbaarheid van grond en de complexiteit van je project.

​​Als je het ideale stuk grond al hebt gevonden, kun je door hiermee te beginnen je budget beter onder controle houden en anticiperen op de wettelijke beperkingen die van invloed zullen zijn op je huis.

Toch biedt beginnen met het voorontwerp de mogelijkheid tot creatieve verkenning zonder onmiddellijke beperkingen van het terrein. Het vereist echter nauwe coördinatie met het zoeken naar het terrein om een harmonieuze integratie van je op maat gemaakte huis in de omgeving te waarborgen.

Of je nu kiest voor de ene aanpak of de andere, Blavier staat klaar om je te begeleiden bij elke stap van je project, zodat je op maat gemaakte huis perfect aansluit bij al je verwachtingen en je budget.

Delen