Vijf tips voor een praktische en functionele inrichting van je woning

Vijf tips voor een praktische en functionele inrichting van je woning
14 August 2020 - ,

Vijf tips voor een ideale inrichting van je woning. Bij het ontwerpen van hun woning trachten bouwheren zo vernuftig mogelijk voor de dag te komen om de ideale woning te creëren. Enkele tips om het proces tot een goed einde te brengen…

1. Een maximale ruimte

Ruimte is een kostbaar goed. Om enkele nuttige vierkante meters te winnen, kun je in de eerste plaats opteren voor kasten met een diepte van 40 centimeter in plaats van de standaard 55 centimeter. Zo win je al snel enkele vierkante meters in de hal of de slaapkamers. Ook kun je de kasten doortrekken tot aan het plafond of laten inbouwen.

Open ruimtes, hetzij tussen de woonkamer en de keuken, hetzij tussen de hal en de woonkamer, vergroten eveneens het ruimtegevoel. Doorgangszones zoals gangen en mezzanines kun je optimaliseren door er bijvoorbeeld een bibliotheek in onder te brengen. Benut ook het beschikbare volume onder de trap en opteer voor vloerverwarming. Zo blijven je muren vrij en maximaliseer je de beschikbare ruimte.

2. Praktisch aspect

De circulatie in het interieur is cruciaal om tijd en energie te winnen… Er zijn tal van tips die je kunnen helpen maar bijzonder handig is een luik in de nachthal om je vuile was rechtstreeks naar de wasplaats beneden te gooien, zodat hij uitkomt naast de wasmachine. Voorzie in die wasplaats ook een sokkel onder de wasmachine zodat je je niet te veel hoeft te bukken wanneer je de was uit de machine neemt en in een wasmand legt. Dat kan je heel wat rugpijn besparen. Voorzie tot slot voldoende vrije ruimte tussen de meubelen zodat je je gemakkelijk kunt verplaatsen door de kamers.

3. Een topkeuken

We brengen heel wat tijd door in de keuken. Ze moet dan ook bijzonder verzorgd zijn, met een goed verlichte gootsteen (het verdient aanbeveling om een spot op deze zone te richten) en uitgekiende kasten (schuiven met dubbele diepte, papier- en flessenhouder in de kasten, enz.)

Om een zo puur mogelijke keuken te creëren, doe je er goed aan om je stopcontacten in het werkblad te integreren, zodat ze enkel zichtbaar zijn wanneer je ze gebruikt. En dan is er nog het centrale eiland, een echte must voor moderne keukens. Opteer voor een XXL-versie die veel (of alle) functies integreert: opbergruimtes, kook- en afwasruimte, koelkast, tafel, enz.

 4. Een evolutieve woning

Wie bouwt, doet dat vaak voor het leven, maar de gezinsbehoeften evolueren voortdurend. Anticiperen is dus de boodschap. Voorzie daarom een watertoevoer in een kamer op de benedenverdieping (zoals het bureau of de bibliotheek), zodat je deze ruimte kunt omvormen tot een badkamer als je ooit moeite zou krijgen om de trap op te gaan.

Ook een vlotte toegang is belangrijk: denk aan brede deuren, het ontbreken van drempels, enz. Voorzie tevens eenvoudig te verwijderen scheidingswanden (om twee kleine ruimtes om te vormen tot een grote) en uitbreidingsmogelijkheden (voor het geval het gezin nog aangroeit).

 5. Een maximum aan licht

Om zich echt thuis te voelen is een rijkelijke lichtinval cruciaal. Voorzie daarom de nodige ramen, koepels en dakramen. Als de hoofdoriëntatie van je woning noordelijk is, probeer je woning dan schuin te plaatsen (onder voorbehoud van de stedenbouwkundige voorschriften natuurlijk) om maximaal te genieten van de zonnekant. Vermijd ook om raamkozijnen vol te zetten met rommel, skip raamroedes en… houd je ramen in elk seizoen schoon.

 

Wens je meer informatie? Of wil je weten wat inbegrepen is in de offertes van Blavier?

Heb je vragen? Onze bouwadviseurs staan voor je klaar, op afspraak, bij jouw of in één van onze kijkwoningen over heel België. Bezoek onze pagina : informatie over de bouw .

Delen