Bodemrente: het ideale moment om te investeren!

Bodemrente: het ideale moment om te investeren!
12 January 2021 -

Bodemrente: het ideale moment om te investeren! De lage rentevoeten hebben voornamelijk invloed op de aankoop van vastgoed. Ze maken het immers mogelijk om tegen een voorkeurtarief van gemiddeld 1,25% te lenen op 20 jaar. Dat is uitstekend nieuws voor particulieren.

De rentevoeten voor hypothecaire kredieten zijn al verscheidene jaren bijzonder laag. Ze rijgen zelfs historische diepterecords aan elkaar. Dat gezegd zijnde, hangt alles natuurlijk ook – en vooral – af van de persoonlijke situatie van de klant. De gekozen formule (variabele of vaste rentevoet) en de looptijd van het krediet wegen daarbij het zwaarst door. Ook hangt de rentevoet af van het risicoprofiel van de lener, zijn terugbetalingsvermogen, zijn voorgeschiedenis bij de bank, zijn eigen middelen, zijn vastgoedproject, enz. Voor de bank is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen al die factoren. Maar wie vastgoed koopt, moet ook kiezen tussen een nieuwbouwwoning of bestaande woning. Wat zijn de voor- en nadelen van beide formules?

 

Sleutel-op-de-deur: een woning naar jouw evenbeeld

De voordelen van een sleutel-op-de-deurconstructie zijn talrijk. In de eerste plaats word je doorheen het hele project begeleid: sleutel-op-de-deurbedrijven zoals Woningen Blavier bieden je gedurende de hele looptijd van de werken ondersteuning, advies en begeleiding. Wanneer mensen voor het eerst bouwen – wat vaak het geval is – is deze opvolging des te belangrijker. Een tweede troef is dat sleutel-op-de-deurprojecten je heel wat tijd besparen. In tegenstelling tot ‘klassieke’ bouwprojecten, met de driehoek architect – bouwheer – vaklui, vergen ze veel minder tijd en energie omdat het sleutel-op-deurbedrijf de hele werf in jouw plaats coördineert. Een technisch probleem met een of andere vakman? Het bouwbedrijf lost het op want dat maakt deel uit van de coördinatie. Nog een derde troef: bij sleutel-op-de-deurbedrijven hoef je geen schrik te hebben voor vertragingen. De planning van de woning ligt immers vast en de verschillende vaklui zijn goed op elkaar ingespeeld, wat een snelle vordering verzekert. Tot slot is er van onverwachte supplementen geen sprake bij sleutel-op-de-deurbedrijven want de totaalprijs is duidelijk gestipuleerd in het contract. Onaangename verrassingen behoren dus definitief tot het verleden. Als kers op de taart wordt je sleutel-op-de-deurwoning volledig gepersonaliseerd: oppervlakte, architectuur, afwerking… Aan jou de keuze!

 

Een bestaande nieuwbouwwoning kopen

Een andere optie is dat je een recente woning van een sleutel-op-de-deurbedrijf zoals Woningen Blavier koopt. In dat geval geniet je alle voordelen van een nieuwbouwwoning (nieuwe normen, maximale isolatie, tien jaar garantie, enz.) en is je woning bovendien onmiddellijk beschikbaar. Ook weet je zeker dat je zelf geen grote werken zoals isolatie, vloerrenovatie, conformiteitsaanpassingen, enz. hoeft uit te voeren. Tot slot kun je het gebrek aan conformiteitsgebreken en constructiefouten zelf controleren. Als je vroeg genoeg in het project stapt, krijg je tevens de mogelijkheid om bepaalde afwerkingen te kiezen. Een ander voordeel is dat je niet hoeft voort te gaan op plannen: je ziet onmiddellijk hoe je toekomstige thuis er zal uitzien. Ideaal voor wie snel wil verhuizen en toch van de troeven van een nieuwbouwwoning wil genieten.

 

Wens je meer informatie? Of wil je weten wat inbegrepen is in de offertes van Blavier?

Heb je vragen? Onze bouwadviseurs staan voor je klaar, op afspraak, bij jouw of in één van onze kijkwoningen over heel België. Aarzel niet en vraag jouw gratis catalogus aan en ontdek onze inspiratiewoningen alsook ons zeer uitgebreid lastenboek.

 

Delen