Bouwen of renoveren?
Bouwen of renoveren? Volgens een studie door Blavier is 44 procent van de Belgen van mening dat een bestaande woning weliswaar een minder grote startinvestering vraagt dan een nieuwbouw maar na verloop van tijd duurder uitkomt, wanneer je alle renovatiekosten in rekening brengt. We zetten de voor- en nadelen van beide formules op een rijtje.
Heel wat gezinnen dromen van een nieuwbouwwoning. Die droom is bovendien perfect te realiseren, mits je de juiste keuzes maakt en met een ernstige bouwonderneming in zee gaat. Het is een droom die wordt gevoed door de vele troeven van een nieuwbowu woning. Dit zijn de voornaamste:
1. Een gepersonaliseerde woning.
Bij een nieuwbouw kies je zelf de architectuur van je woning (binnen de grenzen van de stedenbouwkundige voorschriften natuurlijk), maar ook de circulatie in de kamers, hun positie in de woning, hun oppervlakte en hun oriëntatie… En dan hebben we het nog niet over de afwerking, zoals keuken- en badkamermeubelen, kasten, behangpapier, tegels, faience, tapijt, parket… De woning wordt volledig volgens jouw wensen gebouwd en vormt als het ware een verlengstuk van jezelf. Dat is uiteraard niet het geval wanneer je een oude woning renoveert. Om een huis op jouw maat te bouwen, biedt Blavier bovendien een ruime keuze aan afmetingen en energieprestaties. Zo kies je in alle vrijheid welke besparingen je wilt realiseren en welke technieken je in de woning wilt integreren.
2. Een optimaal warmte- en geluidscomfort.
In de meeste oudere woningen zijn de thermische isolatie en geluidsisolatie niet al te best. Bij nieuwbouwwoningen daarentegen moeten de EPB- of EPC-normen (energieprestaties van gebouwen) worden gerespecteerd. Dat resulteert in gezondere, comfortabelere en energiezuinigere gebouwen. Wie een bestaande woning koopt, moet zeker op het energieprestatiecertificaat letten. Een nieuwe woning beschikt standaard over een EPC-waarde van minder dan 100 kWh per vierkante meter (het energieverbruik van de woning). Die waarde ligt nog lager in het geval van energiezuinige woningen of passieve woningen.
3. Besparingen.
Wie een nieuwe woning bouwt, investeert ook in energiebesparende technieken. Bouwondernemingen gebruiken bovendien performantere materialen om aan de nieuwste normen te voldoen. Het resultaat is onmiddellijk meetbaar op de facturen, met een mooie besparing tot gevolg. Bestaande woningen hebben een veel hogere EPC-waarde. Om hun energieverbruik te reduceren, moet je je toevlucht nemen tot dure oplossingen zoals holle muren isoleren, enkele ramen door dubbele vervangen, het dak isoleren… Verborgen kosten die je vaak pas ontdekt wanneer de compromis is ondertekend.
4. Tien jaar garantie.
Bij een nieuwbouwwoning zijn de aannemer(s), de verkoper en de architect nog tien jaar aansprakelijk voor uw goed. Zij engageren zich dan ook een decennium lang voor de stabiliteit van het gebouw.
5. Meer sereniteit.
Een nieuwbouwwoning vergt de eerste jaren geen onmiddellijke werken. Bovendien is 70 tot 80 procent van de nieuwbouwwoningen een sleutel-op-de-deurwoning. Dat betekent dat de bouwonderneming de werken van A tot Z coördineert en dat je enkel de afwerking en de materialen moet kiezen. Een optie die veel meer gemoedsrust geeft. Bij renovaties ben je vaak verplicht om de hele duurtijd van de werken in de woning te verblijven. Maandenlang in het stof en lawaai leven, zonder keuken en/of badkamer in bepaalde fasen, vertragingen oplopen, werken met vaklui die niet altijd even betrouwbaar zijn… Het is geen pretje en kan zelfs een regelrechte nachtmerrie worden als je sommige getuigenissen hoort.
6. Nieuwbouw is goedkoper op lange termijn.
Op het moment van de aankoop is een nieuwbouwwoning doorgaans duurder dan een oude woning maar op lange termijn is dat zelden het geval. Bij een renovatie is het budget namelijk veel moeilijker in te schatten. De werken brengen vaak onaangename verrassingen met zich mee, die het budget gevoelig kunnen opdrijven omdat je de woning en haar geschiedenis niet kent. Bij een nieuwbouw weet je van bij het begin wat je mag verwachten.
7. Nieuwbouw is ecologischer.
Een nieuwbouwwoning is beter geïsoleerd dan een oude woning en zal dus minder energie verbruiken, wat het milieu ten goede komt. Bovendien zijn nieuwe gebouwen milieuvriendelijker dankzij de hoogtechnologische oplossingen die erin worden gebruikt (geothermie, regenwaterputten, koude-warmteopslag, zonnepanelen, natuurlijke isolatie, enz.).
8. Nieuwbouw is gemakkelijker te verhuren.
Investeerders die hun goed willen verhuren, hebben er alle belang bij om voor een nieuwbouw te opteren. Dat is immers veel aantrekkelijker voor huurders, die dan ook langer zullen blijven huren. Bovendien zal de verhuurwaarde of herverkoopwaarde van een nieuwe woning veel interessanter zijn dan die van een ouder goed.
Nood aan inspiratie voor jouw toekomstige droomwoning? Vraag je gratis catalogus aan!