Bouwplannen: dit wil je gegarandeerd in je nieuwe keuken!

1 July 2016 -

Tegenwoordig is de keuken het hart van onze woning. We koken, eten en werken er en gaan er soms pittige discussies aan. Een keuken is dus meer dan zomaar een verplicht nummertje in je huis. Wat het ontwerp van je keuken betreft, ga je dan ook beter niet over een nacht ijs. Zeker de indeling van de ruimte is enorm belangrijk, maar dat is lang niet het enige waarmee je rekening moet houden als je een nieuwe keuken wil plaatsen …

Bepaal je behoeften

Goed nadenken over wat je precies nodig hebt in je keuken is onontbeerlijk. Een hedendaagse keuken moet volledig aangepast zijn aan jouw levensstijl. Het keukenontwerp van een gezin met drie kinderen ziet er uiteraard helemaal anders uit dan dat van een koppel dat net met pensioen is gegaan.

Deze vragen moet je zeker beantwoorden voor je aan de slag gaat:

  • Wat is je budget?
  • Welke keukenapparaten zijn absoluut onmisbaar?
  • Welke apparaten heb je eigenlijk niet nodig?

Het antwoord op deze vragen bepaalt al voor een groot deel je ontwerp. Vergeet ook niet dat een keuken bedoeld is om tientallen jaren mee te gaan.

De plannen

Er bestaan onder meer rechthoekige keukens, L- en U-vormige keukens, dus bedenk goed wat voor jou het beste zou uitkomen. In elk geval begint een goede keukeninrichting met het uittekenen van een gedetailleerd plan. Hierop geef je heel precies de afmetingen van je keukenmeubilair aan, de plaats van de aansluitingen voor water, gas en elektriciteit en de plaats van de stopcontacten en schakelaars.

De wanden en de vloer

De volgende vraag: welke materialen kies je voor de muren en de vloer van je nieuwe keuken? Uiteraard moet een ruimte waar je eten klaarmaakt vooral praktisch en makkelijk te onderhouden zijn. Water of restjes op de vloer morsen, vetvlekken, damp, … Het is allemaal onvermijdelijk. Verder moet je keuken ook bestand zijn tegen schokken, krassen, hitte en schoonmaakproducten.

Mogelijke vloerbedekkingen zijn onder meer:

  • tegels
  • laminaat
  • natuursteen
  • gepolijst beton
  • parket (exotisch hout)
  • linoleum
  • vinyl

Voor de muren kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

  • afwasbare glaceerverf
  • acrylverf
  • spatplaten

De indeling van je nieuwe keuken

We ontvangen onze gasten tegenwoordig steeds vaker in de keuken in plaats van de eetkamer. Behalve praktisch, moet een keuken dus ook mooi zijn. Misschien is een open of een halfopen keuken wel helemaal jouw ding?

Als het op de indeling van je keuken aankomt, zijn comfort en ergonomie hoe dan ook de sleutelwoorden! Meestal is de indeling gebaseerd op de zogenaamde keukendriehoek. Die wordt gevormd door:

  • de plek waar je kookt: het fornuis en de oven
  • de plek waar je afwast: gootsteen en vaatwasser
  • de plek waar je voedsel bewaart en voorbereidt: de koelkast en het werkblad

Voor een vlotte gang van zaken moet de afstand tussen deze zones zo klein mogelijk zijn. Bedenk dus altijd hoe je je in je keuken zult bewegen: hoe ga je bijvoorbeeld van de koelkast naar het werkblad en hoe van het werkblad naar de oven?

Een kookeiland: echt het neusje van de zalm?

De jongste jaren zijn veel mensen een kookeiland als een must gaan beschouwen. Natuurlijk is zo’n eiland erg praktisch en een mooie blikvanger in je keuken, maar toch is het alleen zinvol als je keuken voldoende groot is. Vijftien vierkante meter is echt een minimum.

Een kookeiland inclusief gootsteen, werkblad, laden en eventueel een geïntegreerde eettafel kan erg groot uitvallen! Vergeet niet om ook rondom het eiland minstens een meter vrije ruimte te voorzien, zodat je je vlot kunt bewegen en makkelijk alle lades kunt openen.

Je nieuwe keuken bemeubelen

Ook de keuze van je keukenmeubels hangt af van je budget én je levensstijl. Zo heeft het geen zin om voor gelakte meubels te kiezen als je thuis nog kleine kinderen hebt rondlopen. Gelukkig zijn er heel wat verschillende materialen op de markt: massief hout, mdf, pvc … Ook het materiaal van je werkblad is belangrijk. Ga voor kwaliteit!

Denk ook goed na over de plaatsing en de hoogte van je kasten, zodat je de opbergruimte optimaal kunt benutten. Kies je bijvoorbeeld voor een iets hoger werkblad, dan kun je er een extra lade onder voorzien.

Keukenapparaten

Nog een vraag die je jezelf moet stellen: kies je voor ingebouwde of vrijstaande keukentoestellen? Inbouwtoestellen ogen natuurlijk mooier, omdat ze naadloos aansluiten bij het design van je keuken. Maar je moet er wel rekening mee houden dat ze een stuk duurder zijn dan vrijstaande modellen. Aan jou dus de keuze …

Delen